ŠPANER: Šta je, koji su simptomi lošeg spanera

Savremeni motor sa unutrašnjim sagorevanjem dolazi sa različitim komponentama koje mu omogućavaju da snagu prenosi na točkove i dodatnu opremu u vašem automobilu. Jedna od tih komponenti je španer. Kao i svi automobilski delovi, i on ima vek trajanja.

Nesvakidašnje habanje može da smanji radni vek takvog uređaja i zahteva zamenu pre nego što bi se to očekivalo. Važno je prepoznati različite simptome neispravnog ili lošeg španera. Ovo će vam pomoći da odredite tačne mere koje treba preduzeti.

Šta je španer?

Pre nego što počnemo da pričamo o simptomima španera koji otkazuje, ali prvo da se upoznamo sa ovom komponentom.

Španer je važan deo sistema pogonskih remena/kaiša u vašem automobilu. Ovaj sistem je odgovoran za preusmeravanje dela snage koju motor stvara. Ova snaga pokreće alternator, vodenu pumpu, servo pumpu i kompresor klime između ostalih. Dužnost španera je da osigura da je remen dovoljno zategnut da bi napajao dodatne komponente.

Španer je poput remenice koja je montirana na podesivu tačku okreta ili na mehanizam sa oprugama. Obe vrste montaže omogućavaju efikasniju primenu napetosti na pojasevima. Montažna podesivoj tački za okret za okret omogućava ručno podešavanje zatezanja. Mehanizmi sa oprugama rade automatski. To znači da podešava zatezanje na pogonskim remenima bez spoljne manipulacije.

Španer u vašem automobilu sastoji se od četiri glavna dela. Tu spadaju remenica, poluga za štelovanje,, opruga i kućište. Remenica je ono što omogućava kretanje pogonskog remena. Opruga održava pogonski remen u ispravnom zatezanju. Poluga za štelovanje je mehanizam koji omogućava podešavanje ili skidanje pogonskog remena. Omogućava dovoljno labavo zakretanje pogonskog remena za lakše podešavanje. Kućište je ono što drži sve različite delove zajedno.

Simptomi lošeg španera

Sada znamo da je španer ono što održava ispravnu zategnutost na sistemu pogonskih remena. Ako nismo u stanju da održimo ispravnu zategnutost, tada će biti teško pokrenuti različite komponente koje se oslanjaju na sistem pogonskih remena. Neki od najčešćih simptoma kvara ili lošeg španera uključuju sledeće.

Simptomi lošeg španera
Simptomi lošeg španera

Škripanje i struganje

Jedan od najčešćih simptoma neispravnog španera je neobična buka koja dolazi ili od zatezača ili pogonskih remena. Ako zvuk pogonskog remena podseća na škripanje ili grebanje, moguće je da je zatezač pojasa labav. Ovo je posebno dešava kada palite motor ujutro. Pošto zatezač nije u stanju da održi ispravnu zategnutost pojaseva, on proizvodi zvuk škripanja ili grebanja. To se najviše vidi na pogonskim remenima.

Ako je zvuk koji čujete sličan zvuku struganja, onda je moguće da su problem u ležajevima zatezača ili zatezač remena. Ovi delovi imaju tendenciju trošenja. Ovo izaziva buku struganja, jer će se metalni delovi trljati jedan o drugi.

Neobično trošenje kaiševa

Ovo je još jedan simptom kvara španera. U zavisnosti od vrste pogonskog remena koji imate u automobilu, tada biste trebali videti ravnomerne šare po dužini pojasa. Vremenom se ovi kaiševi istroše. Postoje i slučajevi kada se pogonski kaiševi istroše pre nego što se moglo očekivati. To mogu biti različiti uzroci.

Jedan od važnijih razloga neuobičajenog trošenja kaiša je problem remenice španera. Ako je remenica problematična, to može dovesti do oštećenja ivica pogonskog remena. U težim slučajevima loša remenica španera može dovesti do pucanja remena.

Neuspeh rada dodatnih komponenti napajanih putem remenice

Pošto španer pravilno pokreće remenice u automobilu, neke komponente ili dodaci možda neće raditi ako postoji problem sa španerom. Na primer, alternator možda neće raditi. Ako se to dogodi, tada nećete moći da napajate električne komponente svog automobila. Takođe nećete moći da napunite akumulator automobila tokom vožnje.

Pokvareni španer takođe može da stvori probleme na pumpi za vodu. Ovo je vrlo važna komponenta motora, jer cirkuliše rashladnu tečnost motora kroz zatvoreni sistem cevi, creva i drugih komponenti. Ako ne radi pravilno, tada možete imati problema sa pregrevanjem motora. Kao posledica toga, ovo može oštetiti motor vašeg automobila.

Kompresor klime takođe neće raditi ako postoji problem sa španerom. Ako se to dogodi, tada ćete voziti bez klima uređaja. U redu je sve dok krstarite putem. Može biti drugačija priča ako se ikada nađete usred gužve u saobraćaju. Vrućina će biti nepodnošljiva za svakoga u vašem automobilu.

Naravno, postoje različiti razlozi zbog kojih ova oprema napajana putem remena može da otkaže. Budući da snagu dobijaju od motora preko pogonskih remena, uvek je dobro pretpostaviti da je španer takođe problematičan.

U mnogim slučajevima španer zahteva zamenu. Ako ne, onda neće moći da održava ispravno zatezanje pogonskih remena. To će dovesti do smanjenja prenosa snage na dodatnu opremu.

Pojava rđe i pojava pukotina

Ako primetite formiranje rđe ili curenje između ruke poluge za zatezanje i kućišta, to je znak da je španeru potrebna momentalna zamena. To se često dešava zbog prekomernog trošenja unutrašnjih komponenata španera. Takođe je moguće da ćete videti pukotine na samom španeru. Vaš mehaničar takođe može primetiti oštećenja na kućištu i nosaču zatezača pojasa. Najčešća područja na kojima mogu nastati pukotine ili oštećenja uključuju pričvrsne vijke i zatezače.

Tužna stvar kod njih je to što nećete videti ove probleme ako sami ne uklonite španer. Iz očiglednih razloga, samo mehaničar ima prave kompetencije za obavljanje posla.

Prekomerno trošenje ležajeva remenice

Ako možete ukloniti pogonski remen, možete pokušati da zavrtite remenicu. Ako primetite da postoji otpor, hrapavost ili buka svaki put kada okrenete remenicu, postoji šansa da je problem u ležajevima remenice.

Možda biste pomislili da zamenite samo ležajeve remenice u ovom slučaju. Mehaničar će vam reći da zamenite ceo španer. Ovo će pomoći da se izbegne ugrožavanje stanja španera. Ne možete znati da li na španer utiče i trošenje ležaja remenice. Najbolje je zameniti ceo sklop da bi bili bezbedni.

Vidljivi znakovi istrošenosti remenice

Gledajući remenicu španera, ona treba da bude bez pukotina, udubljenja i da nije okrnjena. Podloga takođe treba da bude glatka. Žlebljene površine ne smeju imati ostatke ili bilo kakve druge čestice unutar žljebova. Visoke tačke žljeba takođe treba da budu jednake visine. Jedan od glavnih uzroka trošenja remenice dolazi od trenja koje se stvara između remenice i remena.

Ceo španer treba zameniti. Nemojte misliti da je potrebna samo zamena remenice. Morate zameniti sve da bi se održao integritet sistema.

Prekomerno bočno pomeranje poluge za zatezanje

Upalite motor vašeg automobila i posmatrajte ruku poluge za zatezanje. Ne treba da ima puno pomeranja. Ako ruka poluge za zatezanje napravi velike zamahe, moguće je da postoji problem sa oprugama ili sistemom prigušivanja. Takođe je moguće da postoji problem sa zatezanjem remenice alternatora ili torzijskim prigušivačem vibracija.

Za prepoznavanje problema u ovim komponentama potrebna je stručnost mehaničara. Što se tiče prevelikih oscilacija ruke poluge za zatezanje, možete da napravite tačna zapažanja koja možete da podelite sa svojim mehaničarom.

Gubitak snage opruge španera

Pomoću ključa pomerite ruku španera kroz njegov opseg kretanja. Ono što želite da vidite je da li postoji otpor prema pokretu koji primenjujete. Ako primetite da uopšte nema otpora, problem je u opruzi španera. U takvim slučajevima, mehaničari će reći da opruga više nema snagu da se opire pokretima poluge za zatezanje.

Gubitak snage opruge španera može doći i sa zvukom škripanja iz pogonskog remena. To se događa zbog proklizavanja kaiševa. Takođe je moguće da se komponente koje dobijaju snagu od pogonskog remena više neće rotirati.

Španer u vašem automobilu je važna komponenta. Održava ispravnu zategnutost pogonskih remena. Na taj način se olakšava prenos snage na različite dodatke vašeg automobila. Pošto španer sastavni deo motora, samo profesionalni mehaničar sa dugogodišnjim iskustvom može da reši ove probleme.

Leave a Reply