ŠTA JE DPF FILTER? Simptomi zapušenog, kako ga održavati?

Da li vaše vozilo ima DPF filter? Ako imate vozilo sa dizel motorom, odgovor je verovatno da. Međutim, osim ako niste potrošili prekomernu količinu vremena učeći o svom automobilu, velike su šanse da znate malo o ovom vitalnom delu, uključujući šta on radi, zašto je presudan i kako da ga održavate.

U ovom blogu objašnjavamo više o DPF filterima, uključujući šta su, šta rade i kako se brinuti o njima. Ukratko ćemo pogledati i istoriju DPF filtera i propise koji ih okružuju.

Šta je DPF filter?

To je filter koji prikuplja i skladišti izduvni dim, posledično smanjujujći emisiju štetnih gasova iz dizel automobila. DPF sistem ima ograničen kapacitet. To znači da se mora ili zameniti kada se napuni ili se ta “zaglavljena” čađ mora povremeno spaljivati ili prazniti, a to rezultira regeneracijom DPFa.

Regeneracija DPF filtera čistim procesom sagoreva višak čađi koji se taloži u filteru. Na taj način se smanjuju emisije štetnih izduvnih gasova i pomažu u sprečavanju crnog dima iz auspuha koji se uglavnom vidi pri ubrzanju, što je ranije bilo sastavni deo upravljanja vozilima na dizel.

DPF FILTER
DPF filter

DPF filter ne sme biti ugrožen, pa morate znati da li imate filter za jednu upotrebu ili onaj koji može da se podvrgne regeneraciji. Ako imate filter za jednokratnu upotrebu, treba da ga zameni iskusni mehaničar odgovarajućim delom.

Kako da prepoznam da li je zapušen DPF filter?

Postoji nekoliko načina da utvrdite da li vam DPF filter razvija grešku ili postaje zapušen od čađi. Prvo, možda ćete osetiti gubitak snage u svom motoru. Možda ćete primetiti oštar miris dizela uz porast crnog dima koji izlazi iz vašeg auspuha. Pasivna i aktivna regeneracija može zakazati, a sistem automatskog zaustavljanja može prestati da radi. Za bilo šta od ovoga, trebali biste dobiti i upozorenje na kontrolnoj tabli. DPF filter lampica za upozorenje je najčešće kutijasta cev sa tačkicama u sredini. Ako niste sigurni u lampice upozorenja na tabli, pogledajte priručnik vašeg vozila.

Šta izaziva zapušenje DPF filtera?

Najčešći uzrok zapušenja DPF filtera su kratka putovanja pri niskim brzinama. Previše ovakvih putovanja ne pružaju uslove potrebne za regeneraciju. To je jedan od razloga zašto se vozila na dizel ne preporučuju za gradsku vožnju.

Loš ili retko servisiranje je još jedan čest uzrok zapušenja DPF filtera. Ako se vaš automobil loše održava, vaš DPF filter verovatno će se pokvariti brže nego redovno servisirano vozilo. Ako se vaše vozilo redovno servisira i održava po potrebi, vaš DPF filter bi trebalo da traje najmanje 150.000 kilometara.

Ulje koje koristite u svom vozilu takođe može uticati na performanse vašeg DPF filtera. Aditivi koji se nalaze u nekim uljima mogu zapušiti DPF sisteme.

zapušenje dpf filtera
Zapušenje DPF filtera

Ostali uzroci zapušenja DPF filtera uključuju gorivo niskog kvaliteta, i ako se auto često vozi sa niskim nivoom goriva i modifikacije koje su urađene na motoru.

Kako održavati DPF filter?

Ako imate DPF filter za jednokratnu upotrebu, neophodno je zameniti filter čim se napuni. Ako to ne učinite, prouzrokovaće povećanje štetnih emisionih gasova koje izlaze iz auspuha, isto tako će uticati na lošije performanse vašeg vozila. Za DPF filtere koji podržavaju sistem regeneracije, održavanje takvih filtera podrazumeva da mu obezbedite uslove za regeneraciju(čišćenje) kada se začepi. Postoje dva tipa regenerativnog (čišćenja) DPF filtera: aktivan i pasivan. Kako bi pasivna regeneracija trebalo da bude najčešća, prvo ćemo pričati o tome.

Pasivna regeneracija
(samostalno čišćenje)

Pasivna regeneracija (čišćenje) se dešava kada vaš automobil vozi velikom brzinom na dugim putovanjima autoputem. Ovo omogućava da se poveća temperatura izduvnih gasova i da omogući čisto sagorevanje viška čađi u filteru. Da bi se to postiglo, preporučuje se da se vozila na dizel voze auto-putevima ili drugim magistralnim putevima do 50 minuta pri većim brzinama.

Aktivna regeneracija
(aktivno čišćenje)

Nisu svi vozači u mogućnosti da voze automobile u gore pomenutim uslovima da dođu do efikasne pasivne regeneracije. Imajući to u vidu, proizvođači su osmislili alternativni oblik regeneracije – aktivnu regeneraciju (čišćenje).

Tokom aktivne regeneracije, višak goriva se automatski ubrizgava, po programiranoj šemi kompjutera automobila, kada filter dostigne gornju granicu (obično oko 45%). To podiže temperaturu izduvnih gasova, omogućavajući sagorevanje čađi iz filtera. Međutim, ako je putovanje kratko, mogu se pojaviti problemi i proces regeneracije možda neće biti dovršen što vodi do delimično zapušenog filtera.

U takvim slučajevima bi trebalo da se uključi lampica upozorenja na instrument tabli. Najbolji način da se to reši je da vozite najmanje 10 minuta, održavajući brzinu od preko 60 km/h

Ako je vaše vozilo u aktivnoj regeneraciji, trebalo bi da primetite sledeće:
• Rashladni ventilatori rade
• Menjanje zvuka motora
• Povećana obrtaja u leru
• Vrući, oštar miris izduvnih gasova
• Neznatno povećanje potrošnje goriva
• Deaktivacija automatskog zaustavljanja / pokretanja

Šta da radim ako ne rade ni aktivna ni pasivna regeneracija?

Ako ni pasivna ni aktivna regeneracija ne rade, lampica upozorenja će ostati upaljena; može takođe postati crvena ili će se pridružiti neke druge lampice upozorenja. Ako ste već preduzeli gore navedeni korak, vreme je da vaše vozilo pregleda kvalifikovani mehaničar. Ako ne preduzmete mere, možete prouzrokovati dalju štetu i dovesti do skuplje popravke nego što je prvo bilo potrebno.

Lampica za dpf filter
Lampica za dpf filter

Neki mehaničari mogu očistiti zapušene DPF filtere koristeći proces koji se naziva prisilna regeneracija (čišćenje). Proces nije jeftin i nije zagarantovano da će u potpunosti otkloniti problem. U većini slučajeva uspešno odstrani dovoljno čađi da bi se pokrenula pasivna i aktivna regenaracija koja će odstraniti ostatak efektivno.

Ako stalno imate isti problem ili primetite pad performansi motora, možda je došlo vreme da razmislite o novom DPF filteru. Setite se da je uklanjanje ili neovlašćeno diranje filtera protiv zakona, pa potražite kvalifikovanog mehaničara koji će zameniti DPF filter i osigurati da ostanete u okviru zakonskih ograničenja emisije izduvnih gasova.

Emisija štetnih gasova iz dizel motora

Dizel motor stvara niz čestica tokom procesa sagorevanja. Sastav čestica koji se proizvodi zavisi od različitih elemenata, uključujući starost i tip motora i njegove specifikacije izbacivanja emisije štetnih izduvnih gasova. Generalno, četvorotaktni dizel motor proizvodi manje čestica po jedinici snage nego dvotaktni dizel. To je zato što četvorotaktni dizel bolje sagoreva mešavinu goriva i vazduha.

Čestice crnog ugljenika (čađ) nastaju kao rezultat nepotpunog sagorevanja dizel goriva. Prilikom nepotpunog sagorevanja dizel goriva uključene su nanočestice koje izazivaju zagađenje vazduha i za koje se zna da su štetne po zdravlje ljudi. DPF filter može da prikupi do 95% ovih štetnih čestica.

DPF filteri su prvi put razmatrani 1970-ih, a u ne-drumskim mašinama korišćeni su od 1980. Prvi put su u automobile uvedeni 1985. godine; međutim, do 1987. godine nije bilo propisa o emisijama izduvnih gasova dizelskih motora sa srednjim i jakim opterećenjima. Zakon o zagađenju od strane kamiona i velikih vozila postavio je gornju granicu na 0,60 g / BHP sat.

Oštriji standardi za emisiju štetnih gasova od tada su uvedeni širom Severne i Južne Amerike, Evrope i većeg dela Azije. Uvođenje takvih standarda podstaklo je uvođenje DPF filtera u većinu savremenih vozila. Mnoge države u SAD-u takođe ulažu ili su investirale u programe naknadne opreme za uvođenje DPF filtera za starije automobile i terenska vozila.

Leave a Reply