Šta je Kompresor Klime na Automobilu? Simptomi Kvara

Šta je Kompresor klime?

Postoji mnogo važnih komponenti u sistemu klimatizacije vozila. Jedna od najvažnijih komponenti je, međutim, kompresor klime. Ovo je komponenta koja diže pritisak vazduha u sistemu klimatizacije i omogućava da rashladno sredstvo nastavi da teče kako bi sistem pravilno funkcionisao. Međutim, kompresor je vremenom izložen velikom habanju jer ljudi stalno uključuju i isključuju u njihovom vozilu. Nakon nekog vremena kompresor će se pokvariti i trebaće mu zamena.

Simptomi kvara kompresora klime

Postoji nekoliko simptoma koji ukazuju na loš kompresor klime. Najočigledniji simptom je kada klima uređaj više ne izduvava hladan vazduh. Ili će biti potpuno topao vazduh ili nivo hladnoće neće biti kakav je nekada bio. To se dešava kada kompresor više ne može da reguliše protok tečnosti kroz sistem klimatizacije.

Drugi simptom koji ćete možda primetiti su glasni zvukovi koji dolaze iz kompresora klime tokom rada. Drugim rečima, ako čujete buku kada uključite klimu, verovatno će doći do problema sa unutrašnjim komponentama kompresora. Možda su unutrašnji ležajevi propali ili im curi tečnost. Pošto postoji nekoliko unutrašnjih komponenti koje je veoma kompleksno zameniti pojedinačno, na kraju ćete morati zameniti ceo kompresor ako se dogodi ovaj problem.

Konačno, problematični kompresor može jednostavno imati kvačilo koje se ne pomera. Kvačilo je ono što remenici daje mogućnost da se uključi ili isključi sa napajanja motora. Na taj način kompresor se aktivira samo kad je to potrebno. Dakle, ako kvačilo ne radi ispravno, kompresor će stalno raditi i na kraju se pokvariti. U tim okolnostima, možete jednostavno zameniti kvačilo ako primetite da ne funkcioniše kako treba u ranim fazama, ali i dalje preporučujemo da se zameni ceo kompresor.

Leave a Reply