ŠTA JE KVAČILO? Simptomi lošeg kvačila, problemi, zamena

Prosečno kvačilo dizajnirano je tako da može trajati između 30 000 i 160 000 km, u zavisnosti od marke i modela vašeg vozila. Za 99% tog vremena kvačilo jednostavno prenosi snagu motora na pogonsko vratilo, tiho radeći svoj veoma bitan zadatak. Nikada mu ne zahvaljujemo, jer ga nikada ne vidimo.

I onda – iznenađenje! Jednog dana se pokvari i preostaje nam samo da gledamo zlokobno smeškanje mehaničara dok nam predaje ogroman račun za novo kvačilo. Ali ne mora biti tako! Kvačilo nas upozorava kada se bliži kraj njegovog životnog veka, omogućavajući nam da planiramo njegovu zamenu unapred. To može pomoći da se troškovi smanje – ili u najmanju ruku sprečiti da oni budu veliki šok za vas i vaš novčanik. U ovom članku ćemo navesti pet najčešćih simptoma istrošenog kvačila koje je potrebno zameniti.

Šta je kvačilo?

Neposredno pre nego što pređemo na simptome kvarova, par reči o tome šta je u stvari kvačilo. Kvačilo je zapravo prilično komplikovan deo pogonskog vratila, koji je i sam po sebi jedan od složenijih sastavnih delova automobila.

Šta je kvačilo
Šta je kvačilo?

Mi nemamo vremena da se zadržavamo na ovome, jer ovaj članak nije u o tome kako kvačilo radi. Ovde smo da pogledamo znakove istrošenosti i kada je potrebno zameniti kvačilo. Jednostavno rečeno, svrha kvačila je da se točkovima isključi dovod snage motora. Ovo vam omogućava promenu brzine, nakon čega kvačilo ponovo povezuje snagu motora sa točkovima kako bi automobil nastavio da se kreće. Jednostavno, zar ne?

Simptomi istrošenog kvačila

Meko poput maslaca

Kao što drevna kineska poslovica kaže, „Kvačilo bi trebalo da bude čvrsto poput gvožđa, a ne mekano poput maslaca.“ Ok, možda smo to izmislili, ali osnovna ideja još uvek stoji. Kada pritisnete papučicu kvačila, trebalo bi da naiđete na relativan otpor. Samo kvačilo čine stari teški metalni disk sa oprugama. Težina, plus mehanizam njegovog dizajna, zahteva pritisak da bi se pomerilo.

Ako papučica kvačila propadne kao da je gurate u posudu sa toplim maslacem, to je rani znak da se kvačilo približava kraju svog životnog veka. Ovo može biti jedan od najranijih simptoma koji se pojavljuju, a takođe i jedan od najlakših za uočiti. Obratite pažnju na ovo.

Gde je rikverc?

Kada vozilo ubacite u rikverc, preusmeravate snagu motora iz vratila radilice u suprotnom smeru od onoga za šta je automobil projektovan. Zbog toga, kada ubacujete u rikverc, često čujete jak udarac ili čak, u zavisnosti od vrste vozila kojim se vozite, osećate drhtanje kroz automobil.

To je zato što je ubacivanje u rikverc velika stvar za pogonsko vratilo automobila i potrebno je puno sile, posebno od kvačila. Zbog toga, kada kvačilo počne se kvari, jedan od najranijih simptoma može biti taj da se automobil muči da pronađe brzinu za vožnju u rikverc. To je jedan od najtežih zadataka koje kvačilo mora da izvrši, pa je, naravno, jedan od prvih kvarova.

Klizavo… Kao maslac

Ne brinite, neće sve ove tačke biti povezane sa maslacem. Kada ovde mislimo na klizanje, mislimo da kvačilo „isklizne“ kada pokušate da ga koristite. To u praksi znači da kada pritisnete papučicu kvačila, sama ploča kvačila ili se ne uključuje ili isključuje kada otpustite papučicu. U kvačilu koja se nalazi pri kraju svog radnog veka, mogla bi postojati oba ova problema – ali taj automobil će biti veoma težak za vožnju! Nazivaju se proklizavanjem jer vozilo zapravo ima osećaj kao da proklizava između brzina i ne prelazi fluidno iz brzine u brzinu. Pored toga što papučica kvačila postaje mekana (vidi tačku 1 iznad), primetićete nagle promene u obrtajima motora bez povećanja snage. Drugim rečima, motor će imati obrtaje, ali nećete povećati brzinu.

Posebno ćete primetiti proklizavanje u bilo kojoj fazi vožnje kada zahtevate više snage od motora. Mogli biste primetiti klizanje kvačila dok se vozite uzbrdo ili morate da obilazite na autoputu i pokušate da prebacite u veću brzinu. Umesto snage koja vam treba, jednostavno ćete dobiti beskorisne obrtaje motora. Postoji lak test koji može da se odradi bilo gde. Upalite automobil i pokušate da krenete iz treće ili četvrte brzine. Ako auto počne da se guši, kvačilo ne proklizava. Ako samo počne da diže obrtaje kao “lud” znači da kvačilo proklizava.

Udaranje i struganje

Baš kao i bivša devojka, ni vaše kvačilo se ne stidi glasno da vam kaže kad je besno. Do sada smo se koncentrisali na probleme performansi kada je u pitanju procenjivanje istrošenog kvačila. Stvar je u tome što postoje drugi, čak i manje suptilni znakovi i simptomi na koje ne treba paziti.
Iz kvačila se pojavljuju brojni fizički znakovi. Zvuk je, na primer, jedan od većih. Ako čujete struganje kada pritisnete papučicu kvačila, tada je kvačilo istrošeno. Ako se čini da zvuk struganja dolazi iz bloka motora, to bi mogao biti znak istrošenih ležajeva, koje je mnogo lakše zameniti.

U zavisnosti od toga koliko bureka  jedete u automobilu, možda ćete moći i da osetite mirise pre nego što to postane veliki problem. Istrošeno kvačilo počeće da ispušta prilično grozan miris paljevine. Ovo će se dešavati kada prekomerno upotrebljavate kvačilo, kao što je korišćenje kvačila prilikom vožnje po gradu.

Poslednji simptom je fizički. Kao što smo gore spomenuli, jedan od velikih znakova istrošenog kvačila je ako pritisnete papučicu kvačila i oseća se veoma meko. To ipak nije jedini trag koji možete prepoznati kroz papučicu. Drugi simptom koji možete prepoznati kroz papučicu je vibracija. Ovo je jednostavan simptom koji biste trebali lako primetiti.

Fizički simptomi – buka, miris i vibracije – često su znakovi izuzetno istrošenog kvačila. Konačno je kvačilo dizajnirano tako da ima relativno dug životni vek i da može da obavlja svoju funkciju čak i kada je pri kraju svog životnog veka.

Iznad svih ostalih, primetite li neki od (ili ne daj Bože sve) fizičkih simptoma, trebalo biste što pre zameniti kvačilo.

Menjanje kvačila je teško

Pre nego što je vaša stara devojka postala vaša bivša devojka, obećali ste joj da se možete promeniti. Ispada da, to nije tako lako kao što se na prvi pogled može činiti. Isto je, usput rečeno i za istrošeno kvačilo.

Kvačilo
Kvačilo

Cela poenta kvačila, razlog zašto ujutru ustaje iz kreveta je da vam menja brzine tokom vožnje. To je ono što voli da radi, to je ono za šta je stvoreno da radi. Stoga ima smisla da krajnji simptom istrošenog kvačila na koji bi trebalo obratiti pažnju jeste da ne uspeva da uradi svoj posao kako treba.

Srećom, lako je i to uočiti. Ako pritisnete papučicu kvačila sve do poda i dalje se borite za promenu brzine, to je veliki znak istrošenog kvačila. Takođe možete da primetite neke fizičke simptome. Pre smo pomenuli kako se oseti drhtanje kroz papučicu kvačila. Ovaj drhtavi osećaj može se pojaviti i kroz menjača, pa pripazite na to.

Zaključak

To su najveći simptomi istrošenog kvačila na koje morate paziti. Dobra stvar je što ih je sve prilično lako uočiti. Može doći do preplitanja simptoma istrošenog kvačila i kvara druge komponente. Uopšteno rečeno, ako vidite simptome u kombinaciji – poput mekane papučice kvačila i klizanja – onda bi mogla biti dobra ideja da se taj auto podigne na dizalicu i da se vidi šta se dešava.
Kada je u pitanju zamena kvačila … dobro, to je tema za sebe koju ćemo obraditi u nekom drugom članku neki drugi dan. Zamena kvačila spada u područje poznatog domaćeg mehaničara, s prilično dobro opremljenom kućnom garažom. Uz to, čak i ako se ne želite sami baviti poslom, dobro bi bilo da ste svesni simptoma istrošenog kvačila.

Kada znate da se bliži kraj veka trajanja, možete to da isplanirate i ostavite malo novca kako biste ublažili uticaj računa za mehaničara. Uvek je mnogo bolje zakazati popravku kvačila, a ne čekati da se potpuno pokvari u vožnji.
Zato pripazite na ove simptome, budite ljubazni prema kvačilu i srećna vožnja!

Leave a Reply