TURBINA: Za ili protiv, Uloga turbine, održavanje auta sa turbinom, Zviždanje turbine

Za ili protiv kupovine automobila sa turbinom?

Uz strože propise o uštedi goriva, proizvođači automobila koriste motore sa turbinom sve češće. Uz turbinu, vozilo može imati manji motor i trošiti manje goriva prilikom kretanja, u praznom hodu ili u zastoju. Po potrebi se uključuje turbina i pruža dodatnu snagu.

Da li su motori sa turbinom pouzdani? Da li im je potrebno više održavanja? Koliko dugo može da traje turbo-motor? Na šta treba paziti prilikom kupovine polovnog automobila sa turbinom? Pre nego što odgovorimo na ova pitanja, započnimo sa osnovama:

Šta je turbina i njena uloga u automobilu?

Šta je turbina? Turbina je uređaj za povećanje snage koji je priključen na izduvni razvodnik vozila. Turbina ima dva odvojena priključka, izduvni i usisni. Osovina turbo-punjača ima male turbine postavljene na oba kraja.

Rad Turbine

Jedna turbina je u otvoru za izduvne gasove (na fotografiji je ružičasta), druga je u usisnom otvoru (plava na fotografiji). Vrući izduvni gasovi brzo izlaze iz motora okreću turbinu unutar izduvnog otvora. Osovina prenosi rotaciju na ulaznu turbinu. Ulazna turbina gura više vazduha u motor (pojačanje). Kako više vazduha ulazi u motor, automobilski računar dodaje više goriva, povećavajući snagu motora.

Da li motorima sa turbinom treba više održavanja?

Kratak odgovor je da. Prvi razlog je očigledan: dodavanje turbine na manji motor čini ga težim. Turbina povećava pritisak i temperaturu unutar komore za sagorevanje, što povećava opterećenje na svim unutrašnjim komponentama, uključujući klipove, ventile i zaptivač glave. Što teže motor radi, brže se troši.

Drugi razlog je svojstven dizajnu turbine: on mora raditi na ekstremnim temperaturama vrućih izduvnih gasova, dok je osovina turbine podmazana motornim uljem. To znači da postoji veća potražnja za kvalitetom nafte. Motorno ulje se brže raspada pod ekstremnim vrućinama. Motoru sa turbinom šteti nizak nivo ulja, nekvalitetno ulje ili produženi intervali prilikom zamene ulja. Većini automobila sa turbinom potrebno je visoko kvalitetno sintetičko ulje i kraći su intervali održavanja. Nekima je potreban premium benzin.

Da li su motori sa turbinom pouzdani?

Motori sa turbinom imaju više problema u mnogim automobilima, mada postoje motori  koji su pouzdani. Motor sa turbinom ima više komponenti nego motor bez prirodnog pritiska (bez turbine). Oni uključuju podešavanje izduvnih gasova, interkuler, sistem za kontrolu pojačanja, vakuum pumpu i komplikovaniju ventilaciju radilice (PCV). Sam turbo-punjač nije retkost da se pokvari. Što više delova to više može poći po zlu.

Turbina

Pri većoj kilometraži, kako se troše zidovi cilindra i klipovi, viši pritisak u komori za sagorevanje dovodi do povećanog pritiska u kućištu motora. To može rezultirati curenjem ulja koje iskače sa mnogih mesta i koje je teško popraviti. Ipak, postoje mnogi motori sa turbinom koji mogu dugo da traju. Uzmimo, na primer, turbodizel u Mark IV Volksvagen Golf / Jetta (od ranih 2000-ih). Mnogi od njih prelaze 200 000 km uz dobro održavanje.

Da li su turbo motori dobri za vuču?

Ako planirate da koristite svoje vozilo za vuču teških vozila, bolje je da imate veći V6 ili V8 motor. Motor sa turbinom je pogodniji za brze eksplozije snage pri prolasku ili ubrzanju. Vuča teške prikolice, posebno kada se vozi dugim uzbrdim putem, opterećuje manji turbo motor.

Za i protiv

Da sumiram: turbina dodaje komplikaciju motora, što znači veću mogućnost da nešto pođe po zlu. Automobili s turbinom osjetljiviji su na loše održavanje. S druge strane, turbina dodaje snagu samo kada vam je potrebna, istovremeno omogućavajući manji ekonomičniji motor.

Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine polovnog automobila sa turbinom?

Proverite pouzdanost automobila koji želite da kupite; neki turbo automobili su pouzdaniji od drugih. Da li je vozilu potreban premium benzin? Postoje li evidencije o servisima koje potvrđuju da su se promene ulja redovno obavljale?

Beli dim iz auspuha

Motori sa turbinom imaju određene probleme. Prilikom testiranja polovnog automobila sa turbinom, pazite na beli dim iz izduvnih gasova (pogledajte fotografiju). To bi mogao biti mali zastoj kada se motor pokrene, ali to znači i skupe popravke.

Poznato je da neki motori sa turbinom troše ulje. Pazite na nizak nivo ulja koji može ukazivati na veću potrošnju ulja. Loša turbina može proizvesti škripanje ili cviljenje u određenim fazama prilikom ubrzanja. Još jedan simptom lošeg rada turbine je nedostatak snage (ubrzanje) pri ubrzanju.

Pazite na curenje ulja. Prvi simptom curenja ulja je miris izgorelog ulja koji dolazi ispod haube. Dobra je ideja da vozilo pregleda Vaš mehaničar. On  može podići vozilo i proveriti da li ispod curi ulje, kao što može pregledati mnoge druge komponente.

Leave a Reply