Šta se dogodi kad pukne Zubčasti kaiš ili Lanac u toku vožnje?

Zupčasti kaiš je kritična komponenta motora sa unutrašnjim sagorevanjem. Njegova funkcija je da se bregasto vratilo i radilica rotiraju jednakom brzinom. To omogućava da se ventili motora otvaraju i zatvaraju u tačno predviđeno vreme.

Ovo su ventili koji su odgovorni za omogućavanje protoka vazduha i goriva u unutrašnju komoru za sagorevanje/cilindar. Kao što verovatno znate, motoru je potrebna tačna količina goriva i vazduha u mešavini kako bi se mešavina zapalila i u potpunosti sagorela. Na taj način može se proizvesti odgovarajuća količina snage da se zadovolje potrebe vozila.

Ako zupčasti kaiš pukne, to će ugroziti ceo proces unutrašnjeg sagorevanja. To znači da više nećete moći da vozite svoje vozilo.

Šta možete očekivati?

Ako želite da znate šta će se tačno dogoditi kada zupčasti kaiš pukne tokom vožnje, šteta može zavisiti od vrste motora koju imate u automobilu

Bez obzira koju vrstu motora imate, pucanje zupčastog kaiša uzrokovaće da vaš motor odmah prestane da radi i isključiće se. Ako vozite, moraćete brzo da se zaustavite pored puta pre nego što auto stane.

Kada imate motor sa smetnjama, hod klipa i ventila zauzimaju isto područje cilindra. Zupčasti kais je ono što sprečava da klip i ventil dođu u kontakt. Međutim, ako se zupčasti kaiš pokvari, klip i ventil će se sudariti. Rezultat će biti oštećena glava cilindra, ventil, klip, cilindar i bregasto vratilo.

Ovo su veoma skupe stvari za popravku ili zamenu. Verovatno bi vam bilo bolje da kupite novi motor ili zamenite svoj za novi.

Ako imate motor bez smetnji, rezultat pucanja zupčastog kaiša neće biti ozbiljan. To će jednostavno uzrokovati da se vaš motor isključi, i to je sve. Ventili, klipovi i druge vitalne komponente motora neće biti oštećeni.

Ali ipak, ne želite da rizikujete zbog toga ostanete negde na putu. Zato je bolje redovno održavati zupčasti kais/lanac i biti sigurni da radi kako treba. Ako vam se čini da se previše istrošio, jednostavno zamenite zupčasti kaiš novim. Mnogo je jeftinije to učiniti nego imati posla sa lošim motorom.

Leave a Reply