SVE O AKOMULATORU: Kako Produžiti Vek i Njegovo Trajanje, Šta Prazni Akomulator?

Jedna od najprevidljivijih komponenti bilo kog vozila je akumulator. Kocka srednje veličine koja je izvor za napajanje startera motora kao i sistema za paljenje motora sa električnom energijom koja je neophodna da bi se upalio automobile. Takođe služi kao dodatni izvor napajanja u slučajevima kada snaga koju alternator proizvodi jednostavno nije dovoljna da ispuni veće zahteve. Takođe služi kao sjajan rezervoar za električnu energiju. Ma koliko bio važan akumulator vašeg automobila, on nikada neće večno trajati. Pa koliko dugo traje akumulator automobila?

„Normalan“ životni vek akumulatora vašeg automobila

Ljubitelji automobila i stručnjaci imaju veoma različita mišljenja o stvarnom prosečnom životnom veku akumulatora. Neki bi rekli da bi je to dobrih 5 godina, dok bi drugi rekli da je to čak 6 ili čak 7 godina. Vredi napomenuti da su sve ove cifre rezultat testiranja pod “normalnog” uslovima. Kada kažemo „normalnog“, u stvari mislimo na pravu temperaturu i vlažnost, prave cikluse punjenja i ispravno punjenje akumulatora. Nažalost, naša percepcija „normalnog“ je da nam elektronika u automobile radi, vožnja po najgorima mogućim uslovima na putu i još dosta toga.
S obzirom na loše vozačke navike u najgore zamislivim uslovima vožnje, imali biste sreću da akumulator traje najmanje dve godine, maksimalno 3 godine.Mi nemamo vremena da se zadržavamo na ovome, jer ovaj članak nije u o tome kako kvačilo radi. Ovde smo da pogledamo znakove istrošenosti i kada je potrebno zameniti kvačilo. Jednostavno rečeno, svrha kvačila je da se točkovima isključi dovod snage motora. Ovo vam omogućava promenu brzine, nakon čega kvačilo ponovo povezuje snagu motora sa točkovima kako bi automobil nastavio da se kreće. Jednostavno, zar ne?

Faktori koji mogu uticati na vek trajanja akumulatora

Da biste bolje razumeli prosečan životni vek akumulatora, važno je znati faktore koji mogu značajno uticati na vek akumulatora.

Životni ciklus/Maksimalni broj punjenja

Različite vrste automobilskih akumulatora dolaze sa različitim brojem ciklusa upotrebe/broj punjenja. Na primer, poznato je da akumulatori sa olovnom kiselinom ili AGM akumulatori (Absorbent glass mat) obično imaju broj ciklusa od oko 300 do 700 pri normalnoj upotrebi. S druge strane, gel akumulatori mogu imati znatno veći broj punjenja u rasponu od 500 do 5000, opet uz normalno korišćenje. Što je manji broj punjenja, to je kraći vek trajanja vaše akumulatora.

Količina potrošene energije akumulatora između punjenja

Pokušajmo da pojednostavimo efekat ovog fenomena. Svaki put kada na automobilu koristite jedan od elektronskih uređaja – klima, radio, DVD, GPS sistem, brisače vetrobranskog stakla i mnoge druge – zapravo trošite mnogo snage akumulatora. Dodaci mogu da potroše rezerve snage akumulatora mnogo brže nego kada koristite malo elektronskih uređaja u svakom mogućem trenutku. Poenta je u tome da što se više energije iscrpi iz akumulatora između punjenja, to mu se smanjuje životni vek.
Na primer, spomenuli smo da će tipičan AGM akumulator imati oko 300 do 700 ciklusa/punjenja. Međutim, sa 100% (100 postotnim) pražnjenjem akumulatora vi u suštini time smanjujete broj punjenja na samo 200. Uporedite totalno pražnjenje sa pražnjenjem od samo 10% energije akumulatora koju koristi automobilska elektronika i na taj način bi se produžio broj punjenja istog AGM akumulatora na 3200.

Temperatura

Ovo je jedan od najvažnijih faktora koji može uticati na životni vek akumulatora vašeg automobila. Idealno je da akumulatori najbolje rade kada je temperatura između 18 do 32 °(stepena) celzijusa. Neobično visoke temperature mogu dovesti do značajnog smanjenja životnog veka akumulatora. Neobično niske temperature takođe dovode do smanjenja ukupnog kapaciteta akumulatora. Zbog toga je održavanje optimalnih radnih temperatura presudno za osiguravanje dužeg trajanja vaše baterije.

Učestalost i voltaža punjenja

Brzina punjenja akumulatora nije ujednačena. Na primer, ako bi akumulatoru trebalo oko 12 sati da se potpuno napuni, trebaće mu oko 7 sati da se napuni na oko 90%. Preostalih 10% puniće se u trajanju od 5 sati ili otprilike 40 procenata ukupnog vremena koje je potrebno da se akumulator potpuno napuni. Iz tog razloga se kontroler napunjenosti koristi prilikom punjenja automobilskih akumulatora kako bi se regulisala brzina punjenja i napon.
Prekomerno punjenje VRLA akumulatora može dovesti do krajnjeg otkaza. Imajte na umu da ako imate AGM akumulator, potpuno napunjeni bi trebao da ima 14,4 i 14,6 volti. Za Gel akumulator bi trebalo da bude 13,8 do 14,1 volti. Ako vaš voltmetar čita negde između 11,8 i 12,0 volti, to znači da je akumulator već potpuno ispražnjen.

Vozačke navike

Koliko god apsurdno zvučalo, vaše vozačke navike mogu imati značajan uticaj na vek trajanja akumulatora. Generalno, ako vozite svakodnevno kraće vožnje, stanje akumulatora se brže pogoršava. Stvar je u tome što svaki put kada pokrećete automobile, on zahteva ogromnu količinu električne energije iz akumulatora. To će morati da nadomesti sistem za punjenje vašeg automobila.
Ako imate vrlo kratka putovanja ili čak vrlo česta kratka putovanja, vi u stvari ne dopuštate akumulatoru da se u potpunosti napuni. To dovodi do stalne nenapunjenosti akumulatora što dovodi do nagomilavanja kiseline u akumulatoru. Jednostavno rečeno, što češća i kraća putovanja imate, akumulator se ne puni dobro. To dovodi do vrlo kratkog trajanja akumulatora. Dakle, umesto da vaš akumulator traje 5 godina, potencijalno će trajati 3 godine maksimum.

Kako produžiti životni vek akumulatora

Produžavanje životnog veka akumulatora vašeg automobila nije baš jednostavna stvar, jer postoje određeni faktori koje jednostavno ne možete kontrolisati. Iako je ovo možda tačno, možete pogledati sledeće savete:
Što je više moguće, izbegavajte česta kratka putovanja.
Redovno proveravajte da li akumulator automobila ima znakova korozije i drugih                                                potencijalnih problema.
Ako vam motor ne radi, nemojte uključivati elektroniku vašeg automobila.
Obavezno temeljno pregledajte električni sistem vašeg automobila radi efikasnosti rada.

Određivanje koliko dugo će trajati akumulator vašeg automobila zapravo zavisi od mnoštva faktora. Iako se mnogi od njih jednostavno ne mogu kontrolisati, ipak možete poboljšati svoje vozačke navike da biste maksimalno iskoristili akumulator svog automobila.

This Post Has One Comment

Leave a Reply