TERMOSTAT: Čemu služi? Koji su Simptomi kvara?

U ovom članku ćemo objasniti jedan važan deo u sistemima motora povezanog sa sistemima za hlađenje. Ovaj deo se naziva termostat, tako da ćete saznati osnovne funkcije, simptome kvara.

Čemu služi Termostat?

Glavna funkcija termostata je kontrola količine rashladne tečnosti koja ulazi u motor. Termostat se obično otvara kad god motor počne da se zagreva. Na primer, kada vozite svoje vozilo određeno vreme, motor će se zagrevati. To uzrokuje otvaranje termostata i propuštanje rashladne tečnosti da prolazi kroz motor. Na taj način će se motor hladiti i sprečiti da se pregreje. Sa druge strane, ako samo parkirate vaše vozilo, thermostat će ostati zatvoren zato što se motor neće puno grejati, pošto radi u leru.

Funkcionalni termostat će znati kada se mora otvoriti jer ima senzor koji detektuje trenutnu radnu temperaturu motora. Dok upravljate svojim vozilom, termostat je obično otvoren većinu vremena jer motor treba stalno da se hladi rashladnom tečnošću. Ovo održava normalne temperature u motoru što mu pomaže da održi kvalitet svojih performansi.

Naravno, postoje i spoljašnji uticaji koji mogu da utiču i na temperaturu motora. Temperatura okoline oko vas je savršen primer za to. Hladne i vruće temperature napolju igraju ključnu ulogu u tome da li će termostat biti zatvoren ili otvoren. Ali sve dok imate funkcionalan termostat, on će znati kada treba da se otvori ili zatvori.

Simptomi lošeg termostata

Kada termostat vašeg automobila počne da se kvari, to će narušiti rad i funkcionalnost vašeg motora. Srećom, postojaće neki lako prepoznatljivi simptomi koje ćete primetiti kad se to dogodi. Trebalo bi da preuzmete na sebe da zamenite termostat odmah ako se pokaže da je istrošen ili neispravan. Ako to ne učinite odmah, vaš motor može pretrpeti nepopravljivu štetu što duže radi pri visokim temperaturama.

Promena temperature

Prvi primetan simptom je kad se temperatura unutar vozilu naglo promeni. Može početi tako što će pasti na vrlo nisku temperaturu, a zatim odjednom skočiti do vrlo visoke temperature. Svaka promena temperature koja nije srazmerna vašim postavkama klimatizacije ili temperature unutrašnjosti vozila, znači da nešto nije u redu sa termostatom.=

Curenje rashladne tečnosti

Neispravan termostat će verovatno uzrokovati da ostane u zatvorenom položaju. To znači da kada se motor zagreje, i rashladna tečnost počne da teče prema njemu, zatvoreni termostat će blokirati ulazak rashladne tečnosti u motor. To će prouzrokovati prelivanje rashladne tečnosti iz kućišta termostata. Ako ostane ovako i ne preduzmete ništa da to popravite, creva za rashladnu tečnost biće sledeće stvari koje će početi propuštaju. Najbrži način da vidite da li vam curi rashladna tečnost jeste da samo pogledate ispod vašeg vozila. Ako vidite zelenkastu tečnost kako curi iz vašeg vozila i stvara se fleka ispod vozila, onda vam definitivno curi rashladna tečnost.

Pregrevanje motora

Većina vozača navikla je na njihov merač temperature koji pokazuje normalnu temperaturu. Međutim, ako imate neispravan termostat, primetićete da se kazaljka merača temperature kreće ka crvenom području vrlo brzo. Ovo ukazuje da se motor pregrejava i da ga je potrebno pod hitno rashladiti. Ovaj simptom bi se trebao pojaviti u roku od 10 ili 15 minuta od pokretanja vašeg motora.

Lupkajući zvukovi

Ako mislite da visoka temperatura nije dobra za motor, čućete još i čudne zvukove lupkanja. Ovi zvukovi će dolaziti iz vašeg hladnjaka, motora ili oba. Ovaj zvuk takođe može da podseća na zvuk kuckanja, zvuk ključanja ili slično. U osnovi, ako čujete čudne zvukove koje ne bi trebalo da čujete i primetite neke od ovde navedenih ostalih simptoma, onda sigurno imate problem sa termostatom.

Kvar grejača

Ako živite u severnom okruženju gde je napolju hladnije, možete imati suprotan temperaturni problem u vašem vozilu. Ponekad kada je termostat neispravan, može se zaglaviti u otvorenom, a ne u zatvorenom položaju. To znači da će protok rashladne tečnosti kroz motor biti konstantan, čak i kada motoru ne treba hlađenje. Ako pokušavate da proizvedete toplotu u zimsko vreme i vaš termostat je otvoren, nećete dobiti toplotu dovoljnu da se zagreje kabina.

Leave a Reply