Uzroci Paljenja Lampice Akumulatora na Kontrolnoj Tabli

Lampica Akumulatora

Sva moderna vozila imaju 12-voltni akumulator koji se može puniti. Ovaj akumulator pruža energiju gotovo svim električnim komponentama vozila, kao što su sistem za paljenje, kompjuter motora, farovi, radio, unutrašnja svetla i tako dalje. Ako akumulator nije u mogućnosti da se dopunjava ili ako se potpuno pokvari, vaše vozilo neće moći da funkcioniše.

Danas, u modernim vozilima, instrument tabla sadrži lampicu akumulatora koja se pali kad god računar detektuje problem sa dopunjavanjem akumulatorom. Ovo je korisno jer vam daje šansu da rešite problem pre nego što akumulator potpuno isprazni uskladištenu energiju. Na taj način neće vas izdati na putu.

 

Šta znači kada se upali lampica akumulatora?

Različiti su razlozi zbog kojih se lampica akumulatora u automobilu pali tokom vožnje. Ispod je 7 glavnih simptoma koji će vam pomoći u dijagnostikovanju problema. Ponekad možete primetiti više od jednog od ovih simptoma, ali ovaj spisak će vam dati grubu predstavu na šta treba da obratite pažnju u svom automobilu.

Jednom kada otkrijete uzrok, možete raditi na otklanjanju problema. To može značiti da moraju da se poprave određene komponente ili da se menja ceo sistem komponenti.

Korozija na terminalima akumulatora

Ovo je učestali problem koji se da prepoznati po tome što se ne može dati puna snaga za pokretanje motora. Ali ponekad korozija na akumulatoru ili terminalima može da prekine protok električne energije i ne dozvoli alternatoru da radi svoj posao. To će uzrokovati da lampica akumulatora ostane upaljena nakon pokretanja automobila.

Ako primetite bele naslage ili praškastu supstancu u blizini terminala akumulatora za koje su spojene kleme to je znak korozije. Ovo se lako popravlja. Jednostavno odvojite kleme sa terminala akumulatora, a zatim koristite mešavinu sode bikarbone i vode (1 kašika sode u 200 ml vode) za čišćenje klema i terminala četkicom za zube. Alternativno, za uklanjanje korozije možete koristiti četkicu za čišćenje terminala akumulatora ili žičanu četku.

Olabavljene kleme

Na isti način korodirani terminal akumulatora uzrokuje nepotpun priključak za punjenje, kleme koje jednostavno nisu dovoljno čvrsto spojene može izazvati paljenje lampice akumulatora. Često se to događa kada nakon postavljanja novog akumulatora/zamene akumulatora upadnete u rupu na putu.

Ako se ovo desi, proverite da li su kleme gurnute skroz do dna terminala, uzmite ključ ili gedoru (10mm za većinu vozila) i i zategnite maticu na svakoj klemi do kraja.
Ako primetite i koroziju, obavezno je očistite pre nego što zategnete.

Slab akumulator

Ako je akumulator stariji od 3 godine, nemojte pretpostaviti da sam akumulator nije ispražnjen ili čak potpuno mrtav. Ovo je posebno tačno u slučajevima ako vozite automobil više puta svakodnevno ili živite u toplijim geografsim područjima, poput Floride. Životni vek akumulatora je manji ako je konstantno izložen visokim temperaturama. Ako je akumulator vašeg automobila na izdisaju, uzrokovaće paljenje lampice akumulatora.

Iako se garancije akumulatora razlikuju u trajanju (npr. 48, 72 ili čak 96 meseci), ne očekujte da će trajati toliko dugo … malo koji traje. Ako vam se akumulator pokvari za vreme trajanja garantnog roka/garancije, možda ćete imati pravo na besplatnu zamenu.

Da biste utvrdili kvar akumulatora, koristite multimetar za testiranje napona. Spojite negativni kraj terminala za negativni terminal akumulatora, a pozitivni (crveni) na pozitivni terminal akumulatora. Očitavanje napona bi trebalo da bude negde između 12,4 i 12,7 volti. Ako je očitavanje niže od 12,2 volti, akumulator treba zameniti.

Loš alternator

Alternatori obično traju oko 5 do 7 godina (otprilike 130 000 do 190 000 km). Kao što znate, alternator je taj koji tokom vožnje puni akumulator. Ali ako imate loš alternator, onda se vaš akumulator neće puniti.

Zbog toga će se lampica akumulatora upaliti kada dođe do neusaglašenosti napunjenosti. Jednom kada se alternator potpuno pokvari, snaga koja je ostala u akumulatoru će se potrošiti za nekoliko minuta. Ako imate neispravan alternator, moraćete ga ili zameniti ili reparirati.

Loš kaiš alternatora

Kaiš alternatora je ono što povezuje radilicu i alternator. Ako imate loš, labav ili ispucan kaiš alternatora, alternator neće moći pravilno da funkcioniše. Kao rezultat toga, akumulator vašeg automobila neće dobiti napon da bi napajao električne komponente vozila i zbog toga će se upaliti lampica akumulatora.

Zamena kaiša alternatora novim je jedina opcija

Loše uzemljenje

Uzemljenje vašeg vozila je povezano na negativni terminal akumulatora. Ako se negativni kabl akumulatora prekomerno ošteti ili istroši, to će uticati na protok snage električnim komponentama vašeg vozila. Pored toga, loša žica za uzemljenje može prouzrokovati da se lampica akumulatora upali. Ako uočite oštećenje žice za uzemljenje, moraćete je zameniti.

Previše električnih dodataka

Ako vaš akumulator ima odgovarajući napon i alternator ga puni kako treba, količina dodatne opreme koju ste uključili tokom vožnje ne bi trebalo da upali lampicu akumulatora. Ali, ako sistem za punjenje ne radi optimalno, količina električnih komponenti koje koristi tokom vožnje može da ubrza pražnjenje akumulatora.

Za grejanje, klimatizaciju, servo volan i prednja svetla vašeg automobila je potrebno puno energije. Jednom kada počnete da dodajete druge dodatke kao što su brisači vetrobranskog stakla, stereo, odmrzavanje zadnjeg dela, pumpa za gorivo, GPS sistem, DVD plejer ili čak punjač mobilnog telefona, električni zahtevi počinju da se nagomilavaju.

Ako primetite da se lampica akumulatora pali tokom vožnje, pokušajte da isključite klimu ili bilo koje druge nebitne električne komponente da biste videli da li to pomaže. Barem ćete sačuvati količinu uskladištene energije u akumulatoru koja će vam omogućiti da stignete do odredišta, a zatim rešite problem.

This Post Has One Comment

Leave a Reply