Uzroci paljenja Lampice za Ulje na kontrolnoj tabli

Ako ste proverili prekidač ili senzor za pritisak ulja i čini se da je u dobrom stanju, ali lampica pritiska ulja je upaljena, onda može biti problema sa motorom koji treba odmah da popravite.

Postoji niz razloga zbog kojih merač pritiska ulja neće pokazati tačno očitavanje i zašto se lampica upozorenja o pritisku motornog ulja pali ili počinje da treperi. Ispod su najčešći uzroci.

Uobičajeni uzroci zašto je lampica pritiska ulja upaljena 

Neispravna pumpa za ulje

Ulje dobija pritisak od pumpe za ulje, a taj pritisak je potreban da bi ulje teklo kroz motor. Kao rezultat, ulje podmazuje komponente motora kako bi se one lakše kretale. Ako nešto nije u redu sa pumpom za ulje, pritisak ulja bi se smanjio i to bi upalilo lampicu upozorenja za ulje.

A pošto je slab pritisak ulja, ulje se neće moći kretati kroz motor da bi podmazao komponente. To će rezultirati većim trenjem između komponenti, uzrokujući veće temperature unutar motora i, na kraju, skupe štete.

Začepljen filter za ulje

Filter za ulje štiti motor od ogrebotina i habanja. Posao filtera za ulje je da spreči ulazak stranih čestica u motor. Ove stranice čestice često uključuju čestice metala, ugljenik i prljavštinu. Ako bi došle do motora, to bi moglo oštetiti zidove cilindra, ležište i ležajeve motora.

Dakle, što se više stranih čestica isfiltrira to će biti zdraviji vaš motor. Međutim, filteri za ulje se obično zaguše nakon nekog vremena, posebno kada se ne zamene tokom zamene ulja. Nakon što se to dogodi, pritisak ulja u vašem vozilu će se smanjiti i lampica upozorenja o pritisku ulja u vašem motoru će se upaliti.

Tada ćete početi da primećujete kao rezultat niskog pritiska ulja. To znači da morate zameniti filter za ulje neposredno pre nego što se problem pogorša.

Začepljeni prolazi ulja u motoru

Karter ili kućište radilice je ono se skladišti motorno ulje. Kapacitet ulja za većinu motora je između četiri i šest litara. Zadatak pumpe za motorno ulje je da diže pritisak ulja, a pritom ga cirkuliše. Ulje direktno iz pumpe ide do filtera za ulje da bi se ulje isfiltriralo od stranih čestica.

Samo čisto ulje prolazi kroz filter i ulazi u niz prolaza dok ne dođe do radilica. Zbog prolaza u radilici, ulje može da cirkuliše kroz ležajeve motora.

Međutim, ako se ovi prolazi začepe, ulje neće moći da teče kroz to što bi rezultiralo paljenjem lampice pritiska ulja na vašoj instrument tabli. Ako problem ne bude rešen, može doći do većih oštećenja vašeg motora.

Nizak nivo ulja

Ulje podmazuje motor automobila. Nakon nekog vremena nivo ulja može početi da se smanjuje zbog malih rupa kroz koje curi. Što je vozilo starije, veća je verovatnoća da će ulje da curi. Ili to ili će se vremenom potrošiti zbog normalnog rada motora. Jednom kada nivo ulja padne dovoljno, videćete da će se upaliti lampica za ulje. Odmah proverite nivo motornog ulja.

Leave a Reply