VODENA PUMPA: Curenje vode, Prokuvavanje Automobila, Čemu služi?

Postoji puno stvari koje mogu da se pokvare na vašem automobilu. Motor se može pregrejati ili pokvariti, a može vam crći akumulator. Takođe bi mogla da pukne guma usred vožnje. Svi su ovi problemi prilično česti, ali sa vedrije strane ih je prilično lako otkriti i popraviti. Ne dobijate ovu vrstu luksuza sa drugim delovima automobila koji mogu da se pokvare; jedan takav problem je neispravna pumpa za vodu. Ako ne znate kako da prepoznate znakove loše pumpe za vodu, kamoli da je popravite, na pravom ste mestu.

Šta je pumpa za vodu i čemu služi?

Pre nego što porazgovaramo o tome kako prepoznati simptome loše pumpe za vodu, moramo porazgovarati o tome šta je pumpa za vodu i čemu ona služi. Može vam se činiti da pumpa za vodu igra malu ulogu u radu vašeg motora, ali u ovaj mali nezanimljiv deo igra vitalnu ulogu. Pumpa je ta koja dovodi rashladnu tečnost sve od hladnjaka do motora. Ovo omogućava automobilu da ostane hladan čak i dok vozite tokom vrućeg letnjeg dana, a zimi sprečava da se tečnost smrzne.

Neki ljubitelji automobila čak misle da je rashladna tečnost koju ovaj deo obezbeđuje jednako važna kao i redovna promena ulja. Ovo je dokaz koliko je ključna dobra pumpa za vodu za održavanje pouzdanosti vašeg automobila, zbog čega biste trebali da naučite kako da identifikujete sledeće uobičajene simptome. Ne brinite, nije potrebno da budete zaluđenik za motore da biste prepoznali ove simptome u slučaju da se pojave. Jednom kada naučite o njima, bićete prilično iznenađeni koliko su očigledni i lako uočljivi.

Pregrejavanje motora

Prvo, ako vam se motor pregreva, to može biti posledica neispravne pumpe za vodu. Motor koji se pregreva znači da vodena pumpa ne radi svoj posao kako treba. Trebalo bi u najkraćem mogućem roku rešiti ovaj problem jer može dovesti do većeg oštećenja vašeg motora, uključujući krivljenje glave motora, pucanje bloka motora i oštećenje klipova. Ako se odmah ne suočite sa ovim problemom, sama pumpa za vodu će se raspasti. Vaš motor se takođe može u potpunosti pokvariti ako odmah ne rešite ovaj problem.
Savremeni automobili imaju interni monitor, koji očitava temperature motora. To vam olakšava da otkrijete da li se vaš motor pregreva zbog problema sa pumpom za vodu zbog znakova upozorenja koji će treptati na vašoj instrument tabli. Ako je vaš automobil stariji model, možete reći da li se vaš automobil pregreva ako je vruć na dodir nakon samo nekoliko minuta upotrebe. Motor koji se pregreva takođe će raditi sporije u poređenju sa motorom koji prima veliku količinu rashladne tečnosti.

Glasno grebanje usled olabavljene remenice

Drugi problem koji je lako prepoznati zbog neispravne pumpe za vodu u automobilu je olabavljen remen. Razlog na osnovu kog brzo možete utvrditi da li vaš automobil ima ovaj problem je zbog zvuka grebanja koji će ispuštati olabavljen remen vodene pumpe. Biće teško ne primetiti ovaj zvuk, čak i usled velikih obrtaja motora. Ovaj zvuk zapravo postaje glasniji kako ubrzavate, pa će biti će biti očiglednije ako odlučite voziti brže, što može prouzrokovati dalju štetu. Zato nemojte previše forsirati automobil ako čujete ovako nešto.

Kao što smo već spomenuli, ovo glasno grebanje nastaje usled olabavljene remenice na pumpi za vodu. To može biti usled olabavljenog ili istrošenog ležaja. Ako se to dogodi, samo da znate, ne mogu se zamenuti samo ležajevi, ma koliko pokušavali da ubedite mehaničara u suprotno. Moraćete nabaviti potpuno novu pumpu za vodu za vaše vozilo, što je i onako najbolja solucija, tako da se sa tim problemima nećete susretati neko vreme.

Curenje rashladne tečnosti

Sledeći problem automobila koji bi mogao biti uzrokovan neispravnom pumpom za vodu je curenje rashladne tečnosti u blizini prednjeg i srednjeg dela vašeg vozila. To je prevashodno uzrokovano habanjem zaptivača i ležajeva koji drže vodenu pumpu zajedno. Redovna upotreba to radi automobilu tokom vremena; tako i stvari poput unošenja stranih supstanci o kojima ćemo ukratko više govoriti. Kada ti zaptivci i ležajevi konačno popuste, pohabaju se, rashladna tečnost će početi da curi i otići će na mesta gde ne bi trebalo, što može da izazove ozbiljne probleme.

Rashladna tečnost je obično crvene ili zelene boje, pa ako primetite ostatke crvene ili zelene boje u blizini vaše pumpe za vodu, nazovite mehaničara kako bi se dijagnostikovao problem bez daljnjeg čekanja. Odlaganje može dovesti do problema koje je teže popraviti. Nedostatak rashladne tečnosti mogao bi dovesti do toga da se motor previše zagreje – problem o čijim smo efektima već govorili. Ne biste želeli da se bilo šta od toga događa s vašim automobilom, zato rutinski proverite pumpu za vodu.

Para izlazi iz vašeg automobila

Vizuelno prepoznat simptom problematične pumpe za vodu je para koja dolazi iz hladnjaka ili motora. Ovo je sigurno najozbiljniji problem izazvan neispravnom pumpom za vodu. Kao što smo rekli, rashladna tečnost je supstanca koja je prvenstveno odgovorna za snižavanje temperature vašeg motora i da je vodena pumpa odgovorna za isporuku ove rashladne tečnosti. Dakle, ako pumpa za vodu ne radi ispravno, može se pojaviti para oko motora, jer ne dobija dovoljno rashladne tečnosti.

Ako to primetite, zaustavite se i pređite u zaustavnu traku. Ako nastavite da vozite, ne dovodite samo sebe i svoje putnike u opasnost, već i druga vozila sa kojima delite saobraćaj. Osim toga, ako se vaš automobil pokvari na sredini puta, uzrokovaćete zastoj u saobraćaju koji može stvoriti neugodnosti gomili ljudi. Stupite u kontakt sa šlep službom da bi došli po vaš automobil. Ili jednostavno pozovite taksi ili se vozite sa prijateljem do kuće, umesto da rizikujete.

Šta uraditi ako se pojave simptomi loše pumpe za vodu

Ovi se problemi mogu pojaviti istovremeno ili se pojavljuju jedan po jedan. Bez obzira da li se desi prvo ili drugo, uvek treba imati na umu da menjate rashladnu tečnost na dan ili pre datuma koji vam je proizvođač rekao. Stavljanje nove rashladne tečnosti u vozilo je daleko jeftinije i manja je gnjavaža u poređenju sa zamenom hladnjaka. Ako vam je potrebna nova pumpa za vodu, obavezno nabavite visokokvalitetnu, tako da više nećete imati problema kao što je ovaj. Usled pregrejavanja motora neophodno je uraditi inspekciju i popravku istog.

Slično onome o čemu smo ranije govorili, takođe bi trebalo da zamenimo stare kaiševe pre ili na datum koji je preporučio proizvođač. Dotrajale kaiševe treba zameniti onima koji imaju odgovarajuću zategnutost. Takođe bi trebalo da osigurate da se kaiš koji postavljate dobro slaže sa sistemom remenica automobila. To uveliko smanjuje šanse da kaiševi ponovo iskliznu u bilo koje vreme u bliskoj budućnosti. U slučaju da se to desi, ležajevi, zaptivači, i vodena vratila mogu biti uništeni. Uzmite ovaj savet k srcu kako se ništa od toga ne bi desilo.


U slučaju da vaš automobil treba novi zupčasti kaiš, ono što preporučujemo za vas je da nabavite novi u isto vreme kada zamenite samu pumpu za vodu. To je zato što ova dva dela motora imaju približno isti vek trajanja. Nepravilno postavljen zupčasti kaiš na prethodno pumpi za vodu koja curi može dovesti do pojave unakrsne kontaminacije. Ako se to dogodi, vaš novi kaiš neće dugo trajati, pa ćete morati nabaviti novi pre nego što očekujete. Ako to učinite, potrošićete puno više svog teško zarađenog novca, zato ga pokušajte izbeći po svaku cenu.
Ne dozvolite da se nagomilaju naslage na vašoj pumpi za vodu, jer, opet, to bi moglo znatno skratiti njen vek trajanja.

Nabavite i pravu vrstu rashladne tečnosti, jer će pogrešna imati iste neželjene efekte. I na kraju, ako niste sigurni u svoje mehaničke veštine, biće najbolje ako zaposlite stručnjaka koji će obaviti taj posao. Ako dođe do greške pri popravci, nastradaće vaš motor i možda nije najbolje vežbati se na ovom kvaru.
Tako otkrivate pumpu za vodu koja je u kvaru. Takođe smo rekli nekoliko stvari koje možete učiniti ako vam se to ikada dogodi. Setite se samo da se suzdržite od vožnje ako pumpa za vodu ne radi ispravno.

Leave a Reply