VRSTE GUMA: Letnje, Zimske, Gume za blato i kišu i Gume za sve uslove

Tehnički gledano, vaše gume su ono što vaš automobil povezuje sa zemljom. Toliko su značajne gume da smo pripremili ovaj vrhunski vodič kako bismo vam pomogli da bolje shvatite taj komad tehnologije koji vas vozi gde god da želite.

Različite vrste automobilskih guma

Kao i sve ostalo na ovom svetu, sve stvari dolaze u više varijanti i vrsta. Isto je i sa gumama vašeg automobila. Odabir prave gume za montiranje na točkove vašeg automobila zavisi od nekoliko faktora, između ostalog i opštu upotrebu vozila i uslove vožnje. Ako ste tip vozača koji bi voleo da vozi sporo, dok polako krećete svakom krivinom puta, tada će vam trebati drugačija guma od onih guma koje koriste ljudi koji sebe gledaju kao profesionalne vozače i koji vole da tako voze njihov auto u krivinama. Vaše vozačke navike diktiraće kakvu gumu treba da montirate na svoj automobil. Ako ste pravi F1 vozač, možete zaboraviti te gume sa šarama jer želite najveću kontaktnu površinu sa asfaltom. Ako ste reli vozač, ne možete da montirate F1 glatke gume na svoje točkove ili inače rizikujete da preletite kroz gustu šumu i u drveće. Ako ste drifter, ponovo će biti potreban drugi set guma. Kao takav, jedan od glavnih faktora pri izboru vrste automobilske gume za kupovinu je povezan sa načinom na koji koristite automobil.

Kao što smo već pomenuli iznad, gume vozača F1 razlikovaće se od nekoga ko se takmiči u VRC-u ili čak od nekoga ko vozi svoj automobil kroz gužvu gradskih ulica. Poenta je da će uslovi vožnje takođe diktirati kakvu gumu treba da montirate. Na primer, ako pada sneg, onda će vam trebati gume sa velikim i dubokim šarama koje će vam pomoći da se vozilo probija kroz sneg. Takođe imaju minijaturne metalne krampone koji su uliveni u šare da pomognu gumama da zagrizu u led i sneg.

Jedna od karakteristika dobre vožnje je udobnost vožnje. Trebali biste biti u mogućnosti da prelazite prepreke s vrlo minimalnim vibracijama s puta. Ali da li ste znali da vaš izbor gume može uticati na buku koju stvara šara?

Sada kada smo videli neke stvari koje mogu uticati na vašu odluku o kupovini određenog tipa automobilskih guma, usmerimo sada pažnju na različite vrste automobilskih guma.

Letnje ili gume za trkanje

Ona glatka guma sa F1 formule koju smo gore spomenuli s pravom pripada ovoj klasi guma. Ako postoji jedna stvar koja definiše ovu klasu, to je brzina. I kad god je brzina uključena, trenje je ključ. Jednostavno ne možete da idete previše brzo a da ne platite. Zbog toga, gume moraju da imaju što bolje prianjanje na zemlju. Izrađene su od mekane gume i dolaze sa minimalnim šarama, skoro pa da ih i nema. Zbog trkačkih guma, baš me briga za potrošnju goriva. Ono što je važno jeste da gume mogu osigurati dobro prianjanje.

Letnja guma
Letnja guma

Guma za sve sezone

Svaki moderan automobil koji se izađe iz fabrike opremljen je setom guma za sve sezone ili za sve uslove. Oni vam omogućavaju pravi balans performansi, prianjanja, sigurnosti pri vlažnom vremenu, prihvatljive buke i izdržljivost. Izrađene su od tvrđe gume koje negativno utiču na performanse i prianjanje u krivinama. To stvarno nije problem, mislimo, s obzirom da 9 od 10 automobilista uglavnom voze automobile sa tim gumama. Oni takođe imaju odličan kompromis između disperzije vode i nečujnog rada. One deluju prilično dobro na mokrim putevima i na jakim pljuskovima. Vožnja sa ovim gumama neće praviti dosadni zvuk prilikom vožnje

Gume za kišu

Ako imate letnje gume, onda sigurno imate i gume za vlažne vremenske prilike/kišu. Možda ćete pomisliti da će one biti napravljene od tvrđe gume od onih koje nalazimo u sezonskim gumama. Naprotiv, ove gume su, iako mekše, mnogo su sličnije F1 gumama. Još jedna velika razlika u performansama letnjih guma je ta što gume za vlažne vremenske prilike dolaze sa mnogo više šara i kanalčića koji pomažu da se odstrani voda sa kontaktne površine gume. Samo da znate: gume za vreme kišnih sezona trebale bi biti u mogućnosti da se brzo zagreju, tako da će im biti obezbeđen kontakt sa površinom puta. Zbog toga imaju mnogo širu kontaktnu površinu od guma za sve sezone, što ih čini puno bližim F1 gumama. Takođe bi trebalo da imaju šare kao gume za sve sezone.

Zimske gume: sneg i blato ili sneg i led

Vožnja zimi može biti posebno izazovna. Stavljanje pogrešnog seta guma na vaš automobil uvek je recept za katastrofu. Za to su najbolje zimske gume. Postoje dve vrste zimskih guma, zavisno od preovlađujućih životnih uslova u vašem mestu. Ako ćete se voziti uglavnom po snegu i blatu, onda će vam gume za sve sezone biti posebno korisne. Ako ćete se voziti uglavnom po snežnim i ledenim putevima, najbolje su zimske gume. Ove gume imaju veće šare koji omogućavaju optimalan kontakt sa snežnom, ledenom ili blatnom površinom. Mnogi od njih imaju ugrađene metalne krampone koji pomažu u poboljšanju prianjanja, posebno kada se vozite po ledenim putevima. Nažalost, previše su bučne.

Zimska guma
Zimska guma

Gume za sve terene

Ako vozite laki kamion ili čak SUV, onda je guma za sve terene za vas. Imaju veoma krute bočne zidove, što im omogućava da prelaze preko stena i drugih prepreka na uglavnom putevima koji ne opraštaju. Takođe imaju dublje i veće šare, liče na krampone, koji im omogućavaju mnogo bolje prianjanje na prljavštinu , šljunak, pa čak i rastresiti pesak. Nažalost, zbog prevelikih šara, možete očekivati da će ove gume biti glasnije i imati manju kontaktnu površinu na putevima. Zaista ne možete očekivati da ćete moći da vozite brzo autoputevima bez rizika proklizavanja ili prevrtanja. Kada je u pitanju tvrdoća, sve terenske gume nisu ni meke ni tvrde.

Gume za blato

Na ovu vrstu guma možete da gledate kao na podvrstu guma za sve terene. Šare ovih guma su još veće nego kod guma za sve terene. Ni pod kojim okolnostima ne bi trebalo da vozite ovaj auto nigde drugde osim po blatu i prljavštini. U nekim slučajevima, ovi veliki kramponi ne liče na krampone već na vesla.

Leave a Reply