XENON: Prednosti i Mane Ksenon sijalica u Automobilu

Šta je XENON?

Xenon sijalica koristi gas bez mirisa i bez boje, koji se zove ksenon koji je ugrejan sa malom količinom električne energije. Rezultat je osvetljenost koja je jača i bolja od većine halogenih i žutih svetlosnih izvora na koje naiđete. Xenon sijalice koriste se najčešće kao prednja svetla u mnogim novijim vozilima. Međutim, ljudi koji voze starije marke i modele vozila mogu da kupe xenon svetlo i HID setove za instalaciju xenon svetlo u vozilo. Naučno govoreći, ksenon osvetljenje je usijano svetlo.

Prednosti Xenon sijalica

Sigurno je više prednosti nego nedostataka povezanih sa ksenon  sijalicama za vaše vozilo.

Jače svetlo

Xenon sijalice su mnogo svetlije, jače svetle od standardnih halogenih sijalica. Neki kažu da je svetlo tako jako da noć pretvori u dan.

Belje svetlo

Svetlo xenon HID sijalice je vrlo belo i može osvetleti tamna okruženja mnogo bolje od halogenih.

Energetski efikasna

S obzirom da xenon sijalica koristi gas kao izvor energije, manje električne energije se koristi za generisanje svetlosti. To znači da xenon HID sijalica troši manje električne energije nego halogena sijalica.

Duži životni vek

Ovo je povezano sa trećim razlogom “ZA” koji je prethodno spomenut. Pošto je xenon sijalica energetski efikasna, ksenon HID sijalica će trajati i duže.

Mane Xenon sijalica

Postoji malo razloga da ne koristite xenon sijalice. Ispod su dva top razloga PROTIV xenon sijalica u vašem vozilu.

Skupe su

Xenon HID sijalice su skuplje od halogenih sijalica. Za većinu marki i modela, moraćete kupiti poseban xenon HID komplet koji vam daje mogućnost za korišćenje xenon sijalica u vozilu. Naravno, za te komplete morate da potrošite dodatni novac, i imaćete troškove ugradnje ako niste mehaničar.

Uzrokuje odsjaj

Zbog jačine i beline xenon sijalica može izazvati mnogo odsjaja u retrovizorima drugih vozača. To bi moglo uticati na njihove vozačke sposobnosti ili ih jednostavno iznervirati.

Ako odete u salon automobila i želite da kupite novi automobil, oni će vam možda ponuditi opciju SA xenon HID sijalicama na vozilu. Prednost ovoga je ta što dobijate fabrički ugrađene sijalice.
U nekim slučajevim dodatnih troškova ako kupujete novo vozilo u salonu.

Leave a Reply