ZAMENA ULJA U DIFERENCIJALU: Koje ulje i kad je vreme za zamenu?

Diferencijal se može naći u svakom automobilu. Ponekad se diferencijal može naći na zadnjoj strani vozila, a ponekad se nalazi na prednjoj strani. Neki automobili imaju čak i diferencijale na oba kraja.

Ako u automobilu imate prednji diferencijal sa menjačem , zadnji diferencijal će koristiti drugu vrstu ulja.

Obično, kada vozilo ima prednji diferencijal sa ugrađenim menjačem, trebaće mu potpuno sintetičko ulje (poput ulja SAE 75 do 85). Što se tiče zadnjeg diferencijala, trebaće mu gušće ulje koje ima oko SAE 90.

Koliko često treba menjati ulje u zadnjem diferencijalu?

Preporuka većine proizvođača automobila je da menjate ulje u zadnjem diferencijalu otprilike svakih 50.000 km na 80.000 km. Pogledajte priručnik za upotrebu vašeg vozila da biste pronašli tačan iznos kilometraže.

Kada ste spremni da promenite ulje, nazovite licenciranog mehaničara da vam to odradti kako ne biste vi nešto pogrešili. To je prljav posao i ulje diferencijala treba pravilno baciti.

Pored toga, treba da se postavi nov zaptivač i različiti delovi kućišta moraju se očistiti od postojećih nečistoća koje još uvek mogu biti tamo od starijeg ulja. Na taj način se ovi zagađivači neće mešati u novo ulje i neće praviti probleme.

Koliko često treba menjati ulje u prednjem diferencijalu?

Ako imate ugrađeni menjač u prednji diferencijal, obratite pažnju na odgovor na ovo pitanje. Potrebno je promeniti ulje u prednjem diferencijalu oko svakih 40.000 do 50.000 km. Ponovo pogledajte korisnički priručnik da biste potvrdili tačan iznos kilometraže.

Nakon ispuštanja diferencijalnog ulja, menjaće se zajedno sa uljem menjača. Kao i zadnji diferencijal, ulje prednjeg diferencijala treba da menja samo ovlašćeni mehaničar.

Ako ste sposobni da menjate ulje diferencijala, možete to učiniti sami, ali budite spremni da odradite prljav posao. Neki zadnji diferencijali imaju čep za ispuštanju ulja, dok kod drugih diferencijala mora se skinuti ceo poklopac kućišta diferencijala da bi se ispustilo ulje.

U svakom slučaju, postavite široku posudu sa najlonom ispod nje. Uključite svoje vozilo i vozite ga po komšiluku nekoliko minuta kako bi se ulje zagrejalo. Zatim se presvucite u neku radnu odeću i spremite se da se zaprljate.

Naravno, možete samo unajmiti mehaničara i spasiti sebe od problema sa prljanjem. Pored toga, odlazak mehaničaru će osigurati da posao bude obavljen korektno, tako da imate više sigurnosti i manje rizika od greške.

Leave a Reply