ZAŠTITA OD KOROZIJE: Pravilno Pranje i Poliranje Karoserije Automobila

Automobil koji je lepo održavan ne samo da izgleda dobro, već i duže zadržava svoju vrednost. Mnogo je lakše zameniti ili prodati automobil koji blista kao nov, i za njega možete dobiti više novca.

Šta je potrebno da vas automobil izgleda kao nov

1. Popravite udarce od kamenčića i ogrebotine pre nego što se zarđaju.

2. Ako živite u područjima gde je mogućnost za pojavu rđe veća, zaštitite podnožje auta od rđe.

3. Redovno perite automobil, to možete učiniti za 10 minuta. Izmet ptica i
nektar sa drveća ostaviće mrlje koje će biti mnogo teže ukloniti ako se ne operu na vreme.

4. Uklonite lišće i ostali otpad koji se nakuplja ispod vetrobranskog stakla i u vodenim kanalima oko gepeka i oko krovnog nosača da se spreči rđa na tim mestima.

5. Polirajte automobil najmanje jednom godišnje.

6. Ako vam se farovi zamagle, ispolirajte ih, nije preterano teško učiniti čak i ručno.

7. Održavajte gume.

Kako popraviti udarce kamena i ogrebotine pre nego što zarđaju?

Udarci kamena i duboke ogrebotine će zarđati ako se ne utvrde na vreme, kao na ovom automobilu. Postoji nekoliko načina da ih popravite. Ne treba više od pola sata ako je automobil čist. Touch up boja se prodaje u spreju ili olovkama. Neke Touch up olovke imaju debeo vrh markera, druge imaju tanak vrh. Prvo, da vidimo kako da koristimo Touch up olovku sa vrhom u obliku markera.

Kako popraviti udarce od kamena i ogrebotine pomoću olovke nalik na marker

Touch up olovku možete kupiti od ovlašćenog zastupnika ili online. Da biste naručili, moraćete znati šifru boje svog automobila. Možete proveriti kod boje na VIN nalepnici. U većini automobila je pričvršćen na unutrašnjem ramu vozačevih vrata.

Lakše je raditi u hladu, jer ako je prevruće, boja će se prebrzo osušiti i neće biti glatka. Kad se ohladi, boja se ravnomernije širi po ogrebotinama i udarcima od kamena.

Vrh ove Touch up olovke je veoma debeo za sitne ogrebotine i udarce od kamena. Umesto toga, koristiću čačkalicu. Dobro sam protresao olovku i utisnuo nekoliko kapi boje u ovaj čisti čep od flaše. Morate nekoliko puta pritisnuti olovku da bi boja iscurela.

Pažljivo napunite ogrebotinu. Ako ste naneli previše boje i ona curi, obrišite je čistim peškirom i pokušajte ponovo.

Nije savršeno, ali izgleda mnogo bolje i sada neće rđati. Za pola sata, kada se boja osuši, dodajte sloj prozirnog premaza sa drugog kraja Touch up olovke, koristeći isti postupak. Prozirni premaz bolje učvrste boju i čini je sjajnijom.

Kako da popravite ogrebotinu sa Touch up olovkom sa oštrim vrhom

Ova olovka koja dolazi iz Mazde ima dovoljno oštar vrh za upotrebu na malim ogrebotinama i na malim udarcima od kamena. Oprao sam i osušio ovaj automobil. Dobro sam protresao Touch up olovku i prvi put pokušao na komadu papira da vidim kako boja izlazi u odgovarajućoj boji. Često prva boja koja izađe nema pravu boju.

Popunio sam udarac od kamena, tako da izgleda kao kap boje na metalu. Kada se boja osuši, malo će se smanjiti i biće gotovo ujednačena sa površinom.

Zašto treba da perete svoj automobil?

Nečistoća se nakuplja oko zavarenih delova, farova i na drugim teško dostupnim mestima i skuplja vlagu. Vremenom ovo uzrokuje koroziju. Drugi razlog je prašina kočnice koja se nakuplja na felnama. Ako se ne pere redovno, teško je ukloniti prašinu kočnice. Izmet ptica će takođe izazvati mrlje na boji ako se ne operu na vreme.

Opcije autoperionica

Svuda postoje autoperionice i nisu skupe. Neki ne vole te velike četkice za uvijanje jer mogu da polome zadnji brisač ili antenu. Nisam imao problema sa njima, ali uvek možete potražiti autočišćenje bez dodira, ako želite. Mnoge autoperionice imaju mogućnost pranja ispod automobila. Može vam pomoći ako želite oprati svu sol koja se nakupila tokom zime.

Autoperionica sa novčićima pruža mnogo mogućnosti

Ove perionice obično imaju pištolj za pranje pod visokim pritiskom i četku spojenu na crevo koje dovodi sapun.

1. Koristite režim visokog pritiska sapuna da biste natopili auto sapunom pre pranja.

2. Prebacite se na čišćenje sa voskom, krenite ispirati automobil počevši od vrha, točkove perite zadnje.

3. Prebacite se na ispiranje toplom vodom pod visokim pritiskom i isperite automobil.

Održavajte metlice brisača čistim i u dobrom stanju

Nakon pranja automobila očistite prljavštinu i pesak ispod metlica brisača. Čestice peska koje se nađu pod metlicama brisača mogu vam ogrebati vetrobransko staklo tokom vremena. Ovo će izazvati blještavilo noću. Proverite stanje brisača. Ako su metlice brisača oštećene ili istrošene, metalni delovi takođe mogu ogrebati vetrobransko staklo. Zamenite brisače ako su stari.

Zašto trebate da polirate svoj automobil?

Sloj automobilskog voska zaptiva ogrebotine i udarce u boji sprečavajući da izloženi metal rđa. Nakon poliranja, tanki sloj voska prekriva bistri premaz, štiteći je da ne izbledi od sunčevih zraka i ptičjeg izmeta. Auto vosak popunjava manje ogrebotine, čineći ih manje vidljivim. I naravno, vosak čini da automobil izgleda sjajno!

Koliko vremena treba da se ispolira automobil? Ako nema žurbe, treba oko sat vremena. Koliko dugo automobilski vosak ostaje na automobilu? Dobar proizvod treba da ostane od 6 meseci do godinu dana. Ako nanosite vosak najmanje jednom godišnje, trebalo bi da bude dovoljno da bistri premaz ostane sjajan.

Sve što vam treba je čisti sunđer za nanošenje i visokokvalitetni vosak za automobile. Carnauba vosak najbolje deluje. Električni aparat za voskiranje može pomoći, ali nije jako teško ručno polirati automobil, čistim mekim peškirom.

Naravno, automobil prvo treba oprati i osušiti. Lakše je polirati automobil u hladu kada bistri premaz ostane hladan na dodir.

 Kako se koristi električni aparat za voskiranje?

Radite na jednom panelu (npr. Na vratima). Nanesite ravnomerno tanki sloj voska. Sačekajte minut ili dva da vosak ispari.

Koristite električni aparat za voskiranje pri malim brzinama, uglačajte panel do savršenog sjaja.

Gotovo! Ne samo da automobil izgleda sjajno, već je njegov bistri premaz  zaštićen  a i vlasnik je imao i fizičku aktivnost.

Kako ručno polirati automobile?

  • Prvi korak je ponovo pranje automobila.
  • Osušite automobil čistom jelenskom kožom ili peškirom.
  • Nanesite malu količinu voska na sunđer za nanošenje.
  • Vosak ravnomerno rasporedite na jedan deo. Sačekajte dok ne ispari. To možda traje minut ili dva.
  • Uglačajte čistim mekim peškirom dok ne postane sjajno. Često okrećite drugu stranu peškira. Čista strana peškira radi bolje.

Poliranje ovog automobila nije trajalo više od 40 minuta, i bila je to dobra vežba.

Ako su vam farovi zamagljeni, ispolirajte ih

Da li vaši farova izgledaju ovako? Nije tako teško restaurirati zamagljene farove, ako su zamagljeni sa spoljne strane. Ovo će vam pomoći da bolje vidite put noću.

 Održavajte gume

Sprej za sjaj guma nije skup, ali čini da gume izgledaju kao nove. Dobar sjaj proizvoda takođe štiti bočne zidove guma. Lako je naneti sjaj gume: ravnomerno je nanesite oko gume, a zatim obrišite višak.

Zaštitite komponente  koje se nalaze ispod automobila i delove automobila koji su podložni rđanju (rubovi i sajtne)

Obratite pažnju na rđu ako se sol koristi na putevima zimi. Ako želite da zadržite vaše vozilo dugi niz godina, razmislite o zaštiti od rđe. Mnoge lokalne prodavnice nude zaštitu od rđe i premaza, a nije skupo. Rđa ne samo da može da ošteti panele karoserije, već i neke vitalne delove šasije i vešanja.

Leave a Reply