Zašto auto neće da upali? Saveti za pronalaženje i otklanjanje kvara

Frustrirajuće je kada vaš automobil neće da upali. Okrećeš ključ i … ništa se ne događa. Skoro svaki vlasnik automobila ovo je doživeo.
Mnogo stvari može poći po zlu sa vašim automobilom, ali nema potrebe da brinete, rešenje postoji za svaki problem.

Naravno, možete nazvati AMSS ili šlep službu da vaš auto odšlepaju do lokalnog majstora, ali ako želite znati zašto neće da upali, čitajte dalje.

Proces koji traje od trenutka kada stavite ključ u kontakt za paljenje do tačke u kojoj motor radi uključuje nekoliko koraka. Jednom kada saznate na kojem koraku su stvari krenule po zlu, imaćete bolju ideju zašto se vaš automobil neće da upali i šta treba raditi.

Šta se dešava kada pokušavate da pokrenete motor?

1.Možete li okrenuti ključ u poziciju za paljenje?
2. Kada stavite ključ u poziciju za kontakt:
-Da li se lampice pale na instrument tabli?
-Da li lampica „security“ ili lampica u obliku ključa ostaje upaljena ili treperi na instrument tabli?
-Da li se pali lampica “Check engine”?
3. Šta se događa kada okrenete ključ na poziciju za paljenje motora?
– Ništa se ne dogodi, motor ne daje znakove života.
– Čuje se klik (ili više klikova, ali se motor ne pali)
– Motor se pokrenuo ali nedovoljno jako da bi se upalio
– Motor pokušava da se upali, ali nema dovoljno snage i pokušaj se pretvara samo u zvuk kliktanja iz motora.

Šta prvo proveriti?

Ako automobil neće da se upali, prvo proverite osnovne stvari:

 • Da li je akumulator u redu?
 • Ako se automobil ne upali sa automatskim menjačem u „Park“, da li hoće da se upali kada je u poziciji „Neutralno“? Ponekad automobil neće startovati dok je menjač u „Park“ pozciji, ali se pali kada se menjač stavi u Neutralnu poziciju, to je zbog problema sa sigurnosnim prekidačem za poziciju menjača.
 • Da li su kablovi za akumulator pričvršćeni i nisu korodirani?
 • Mislite li da li u rezervoaru ima dovoljno goriva? Česta je situacija kada merač goriva ne radi ispravno i automobilu ponestane goriva, a na meraču goriva i dalje stoji da je ostalo malo goriva. Nema načina da se proveri nivo goriva osim preko merača goriva. Ali možete proceniti koliko ste kilometara prešli od zadnje posete pumpi.
 • Da li „security“ ili lampica u obliku ključa na instrument tabli ostaje upaljenja ili treperi?
 • Da li vaš automobil ima sistem protiv krađe koji iz nekog razloga ne dozvoljava da se motor automobila upali?

Kako proveriti akumulator?

Ispražnjena ili mrtva akumulator jedan je od mogućih razloga da se automobil ne upali. Ponekad zaboravljamo isključivanje svetla u kabini ili nešto treće, ili može biti neki neispravan deo električnog sistema vozila koji isprazni akumulator. Ponekad, ako je akumulator star, može odjednom da prestane da radi, čak i ako je dan ranije sve bilo u redu. U oba slučaja, ako je akumulator skoro prazan, neće imati dovoljno snage za pokretanje motora: možda ćete čuti neki zvuk klika ili će se starter možda vrlo sporo okretati pri pokušaju pokretanja motora.

Evo jednostavnog načina da se proveri da li je akumulator prazna:
Uključite brisače vetrobranskog stakla. Ako se kreću vrlo sporo, puno sporije nego obično, akumulator je verovatno pri kraju. Pogledajte svetlo enterijera. Ako svetlo u kabini postane prigušeno pri paljenju automobila ili uključivanja brisača, akumulator se najverovatnije ispraznio

Ako je akumulator relativno nov, može se puniti. Jedan način da to učinite je da upalite automobil pomoću kablova i pustite motor da radi neko vreme kako bi ponovo napunio akumulator. Pročitajte ispod o paljenju automobila na kablove. Jedna stvar koju treba imati na umu: ako je akumulator stariji od 4-5 godina, možda će biti potpuno mrtav, tako da se neće puniti, a automobil se neće ponovo upaliti nakon što ga isključite. U tom slučaju, možda će vam trebati nov akumulator. Problem sa sistemom za punjenje vozila takođe može uzrokovati da se akumulator ponovo ne napuni.

Ključ neće da se okrene u kontakt poziciji

Ako ključ ne može da se okrene unutar cilindra, to može biti iz nekoliko razloga: To se često događa kada se volan zaključa. U ovom slučaju pokušajte okrenuti volan ulevo i udesno, dok lagano pomerate ključ unutar cilindra, pomaže da se cilindar oslobodi i otključa volan.

Druga mogućnost je da postoji problem sa cilindrom za paljenje ili sa samim ključem. Ovo se dešava; ključ i mehanizam za zaključavanje vremenom se troše. Pokušajte da koristite rezervni ključ. Ako ništa od ovoga ne uspe, najbolje je nazvati vašeg lokalnog prodavca.

Na instrument tabli nema svetla

Ako stavite ključ u poziciju kontakt i na instrument tabli se ne upale lampice, to znači da ne dolazi do napajanja iz akumulatora. Može biti da je akumulator prazan ili se često dešava da je loš cilindar. Uključite farove, ako rade, znači da akumulator ima napajanje, pa bi problem mogao biti u prekidaču za paljenje ili žicama između prekidača za paljenje i akumulatora.

Ako se na tabli ne upale lampice i drugi električni potrošači ne rade, akumulator bi mogao biti potpuno prazan ili nema veza između akumulatora i električnog sistema vozila. Proverite jesu li kalemi akumulatora dobro pričvršćeni. Ako je akumulator potpuno prazan, paljenje uz pomoć kablova može biti od pomoći.

Lampica „security“ ili lampica u obliku ključa je upaljena ili treperi na instrument table

Mnogi automobili su opremljeni imobilizatorom ili sigurnosnim sistemom koji omogućava pokretanje motora samo ako se koristi odgovarajući ključ. Više informacija o imobilizatoru možete pronaći u vašem uputstvu za upotrebu.
To znači da ključ za paljenje ima čip unutra sa sigurnosnim kodom. Kada stavite ključ u bravu cilindra, senzor sigurnosnog sistema čita kod. Obično kada palite auto, trebalo bi da se ova lampica „Security“ upali u kratkom periodu i nakon toga bi se ugasila. To bi značilo da je kod u ključu za paljenje ispravan i automobilu je dozvoljeno pokretanje.
Kada ubacite ključ u cilindar i okrenete ga u poziciju za paljenje, lampica „security“ se uključuje ili treperi i to znači da sistem bezbednosti vašeg automobila ne prepoznaje ključ ili postoji neki problem sa nekim delom samog bezbednosnog sistema.
Neki  automobili, na primer, imali su problem sa senzorom sigurnosnog sistema koji se nalazi unutar cilindra. Ponekad je ključ potrebno samo reprogramirati. U nekim starijim automobilima postojao je jednostavna procedura rešavanja ovog problema. Informacije o ponovnom programiranju ključa možete pronaći u priručniku vašeg automobila ili ih samo potražite na Google. Takođe možete isprobati rezervni ključ i ako ništa ne uspe, preostaje vam ovlašćeni serviser. U većini modernih automobila samo ovlašćeni serviser može reprogramirati ključ. Vaš serviser takođe može proveriti sistem imobilizatora.

Lampica „check engine“ se ne pali

Kada okrenete ključ u pozcijiu za paljenje pre pokretanja automobila, trebalo bi da se uključi lampica „Check engine“ koja pokazuje da je računar motora (koji se takođe može nazvati ECM, PCM ili ECU) uključen. Ako se lampica „Check engine“ ne pali usled paljenja automobila, moguće je da nema napajanja na računaru motora (npr. Zbog prekida žice, neispravnog glavnog releja, pokvarenog osigurača) ili da postoji problem sa samim računarom motora.

Starter motora ne radi

Ako se ništa ne dogodi kada okrenete ključ u poziciju za paljenje, to znači da motor startera ne radi. To najčešće može biti uzrokovano mrtvim akumulatorom.

Ako je akumulator u redu, ali starter i dalje ne radi, može biti nekoliko mogućih razloga. Ovde su neki od njih:

 • Cilindar ključa može biti loš – to je čest problem. U cilindru je ugrađen električni prekidač, na kraju cilindra. Ako okretanje ključa unutar cilindra pomaže pokretanju automobila, prvo treba proveriti prekidač na dnu cilindra.
 • Žica solenoida starter motora može biti da nije dobro povezana.
 • Sam starter motor ili solenoid starter motora su pokvareni.
 • Problem sa neutralnim sigurnosnim prekidačem. Ako automobil neće da se upali dok je menjač u park poziciji, ali hoće da se upali ako je u Neutral poziciji, to može prouzrokovati problem sa neutralnim sigurnosnim prekidačem ili kablom menjača.
 • Problem sa sigurnosnim sistemom vozila ili nekim drugim elektronskim upravljačkim modulom (npr. ECM, BCM) takođe može sprečiti pokretanje startera.

Čuje se klik, ali starter ne može da pokrene motor

Veoma je čest problem: okrenete ključ u položaju “Start”, ali motor neće da se upali; Sve što čujete je jedan klik ili ponovljeni klik koji dolazi iz motornog prostora. To mi se dogodilo mnogo puta. Veoma često to može biti uzrokovano slabim akumulatorom ili ako su kleme akumulatora loše spojene ili korodirane. Ponekad kabl akumulatora može korodirati iznutra, uzrokujući isti problem. U nekim slučajevima loša veza između negativnog kabla akumulatora i motora (loše uzemljenje) može prouzrokovati iste simptome.
Naravno, mogu postojati i drugi razlozi, ali najčešće se to događa kada nema dovoljno električne struje da bi starter motora mogao da pokrene motor.

Takođe, proverite da li su terminali akumulatora korodirani

Ako je akumulator u redu, a terminali akumulatora izgledaju čisti i nisu korodirani, to bi mogao biti problem sa solenoidom starter motora, kablova akumulatora ili samog startera. Na primer, problem sa starter motorom ili solenoidom je prilično čest uzrok

Motor se okreće vrlo sporo i ne može da upali

To takođe može biti uzrokovano slabim ili praznim akumulatorom,Ako je akumulator u redu, kleme akumulatora mogu biti loše pričvršćene za terminale ili bi sam starter mogao imati problema. Ponekad se izolatori starter motora istroše, a armatura startera trlja se o unutrašnji kalem motora; to će takođe uzrokovati da se starter motor okreće vrlo sporo. U tom slučaju, starter motor se mora reprarirati ili zameniti. Drugi razlog je da motor može imati unutrašnjih mehaničkih problema (npr. Nedostatak ulja, vrlo staro motorno ulje). Proverite motorno ulje, za svaki slučaj.

Pri paljenju motor se okreće kako treba, ali sve više usporava dok se na kraju čuje samo klik

Ako motor pri praljenju usporava dok samo ne klikne, znači da starter motor nema dovoljno snage za pokretanje motora. Ovaj problem bi trebalo biti prilično lako dijagnostikovati, jer postoje samo dva kabla (pozitivni i negativni) koji isporučuju električnu struju iz akumulatora na starter motor. Još jednom, vrlo slab akumulator je najčešći problem u ovom slučaju. Loš starter motor takođe može prouzrokovati ovaj problem. I naravno, loša veza ili korozija na klemama ili terminalima akumulatora takođe mogu izazvati ove simptome. Ako je akumulator vrlo star, možda biste želeli da započnete sa zamenom akumulatora; nov akumulator nije skupa.

Paljenje automobila pomoću kablova

Paljenje automobila uz pomoć kablova način je pokretanja automobila sa slabim akumulatorom koristeći snagu dobrog akumulatora iz drugog vozila. Trebaće vam kablovi i drugi automobil s dobrim akumulatorom i to je prilično brz postupak.

Prošli put kad mi je akumulator crkao na parking supermarketa, jedan vozač mi je pomogao da upalim automobile na kablove – srećom, imao sam kablove u autu. Povezali smo kablove, moj motor se odmah pokrenuo i za par minuta sam bio na putu do prodavnice delova da nabavim novi akumulator.
Sada je postupak jednostavan, ali treba proveriti priručnik svog automobila da li je to ispravno u vašem vozilu, jer različiti automobili imaju različite lokacije priključnih mesta. Važno je ispravno povezati kablove, pa pažljivo proverite uputstva u uputstvu za upotrebu. Ako nemate priručnik za upotrebu, mnogi proizvođači automobila nude preuzimanje elektronske kopije sa njihovih web stranica.

Budite obazrivi, osoba koju poznajem morala je da baci svoj automobil nakon što je slučajno pomešao pozitivne i negativne kablove dok je povezivao automobil pomoću kablova; to je nanelo veliku štetu električnom sistemu njegovog vozila.

Loš osigurač, glavni relej, pumpa za gorivo ili drugi releji

Kvarovi releja ili osigurača pumpe za gorivo ili oštećenja glavnog releja (modula) su uobičajeni kod nekih vozila.Tokom istraživanja otkrili smo mnogo žalbi koje se odnose na potpuno integrisani modul napajanja (TIPM), a ne samo na probleme sa startovanjem auta nego i drugim koje može da stvori. u nekim GM vozilima, kontrolni modul pumpe za gorivo (FPCM) je instaliran ispod, u blizini rezervne gume. To je prilično uobičajena situacija kada voda ili korozija mogu uzrokovati da modul ne radi. Zamena releja ili modula nije toliko skupa kao neki drugi problemi.

Loša pumpa za gorivo

Pumpe za gorivo takođe znaju da se pokvare. Jednog dana pumpa za gorivo odjednom prestaje da radi i pri paljenju automobila motor se okreće ali ne može da upali. Svakako preporučujemo da povežete bilo koji problem vezan za gorivo kvalifikovanom mehaničaru, jer je u većini automobila pumpa goriva ugrađena unutar rezervoara za gorivo. Benzin je izuzetno zapaljiv! Kada odvezete vozilo u servis, vaš mehaničar će morati da izvrši nekoliko testova. Nije teško otkriti da li automobil neće da upali jer gorivo ne izlazi iz dizni.

Ako pumpa za gorivo ne radi, možda će vaš mehaničar morati da proveri strujno kolo, uključujući konektore i relej pumpe za gorivo. Uz bilo koji problem vezan za gorivo, razmislite o tome da svoj automobil odvezete do ovlašćenog servisa, oni imaju kvalifikovane mehaničare i odgovarajuće alate.

Pumpa za gorivo visokog pritiska

Pumpa za gorivo visokog pritiska (HPFP) je još jedan krivac za probleme pri paljenju automobila. Pumpa za gorivo visokog pritiska ugrađena je na motor i deo je sistema direktnog ubrizgavanja goriva. Kada ne radi, prvo automobilu nedostaje snage i treba mu duže da se upali i iz više pokušaja, dok skroz ne zataji.

Pokvareni MAF senzor

mnogim automobilima pokvareni MAF senzor može uzrokovati da se automobil ne pokrene. Motor bi mogao da se upali na sekundu i momentalno ugasi. Mehaničari često koriste nov MAF senzor da bi testirali da li je on krivac za to što motor ne može da upali. Videli smo mehaničare kako isključuju MAF senzor kako bi videli da li automobil startuje bez njega. Zamena MAF senzora je laka i nije skupa

Loš senzor radilice ili loš senzor bregastog vratila ili problemi sa kablovima

Senzor položaja radilice (senzor radilice) je važan uređaj za merenje broja obrtaja motora i praćenje položaja radilice. Automobil se neće pokrenuti ako senzor položaja radilice ne radi pravilno. Senzor radilice može se pokvari ili se njegovi kablovi mogu oštetiti. To može uzrokovati gušenje automobila ili to da se auto uopšte ne upali. Često se to dešava povremeno. Senzor radilice može se testirati alatom za skeniranje ili multimeterom.

Senzor položaja bregastog vratila ili senzor bregastog vratila deluju slično, osim što senzor položaja bregastog vratila meri rotaciju bregastog vratila. Mnogi automobili imaju dva senzora bregastog vratila, po jedan za svako vratilo. Problemi sa senzorom radilice i senzorom bregastog vratila su česti u mnogim vozilima

Neispravna bombina

Poznato je da bombina ume da se pokvari. Često bi se to dešavalo po kišnom vremenu ili nakon pranja motora. Vaš mehaničar može testirati bombinu. Deo nije mnogo skup. Sada većina automobila ima odvojen bombine za svaki cilindar. Iako su i one često u kvaru, one neće izazvati nepokretanje motora.

Vreme paljenja svećica

Često se ovaj problem dešava nakon zamene zupčastog kaiša ili lanca. Ako se automobil ne pokrene nakon ove popravke, morate proveriti i vreme paljenja svećica.
U automobilima sa zupčastim kaišem, stari kaiš može da preskoči nekoliko zuba, što će promeniti vreme paljenja svećica. U nekim automobilima sa zupčastim kaišem, lanac takođe može preskočiti zub ako se pokvari zatezač zupčastog kaiša ili ako u motoru nema dovoljno ulja. Ako zupčasti kais ili lanac preskoče u motoru sa smetnjama, posebno pri velikim brzinama, postoji šansa da se ventili mogu saviti. Ovo bi mogla biti skupa popravka. Vaš mehaničar može predložiti da proverite da li su ventili savijeni pre nego što potrošite novac na novi kaiš ili lanac. U motoru bez smetnji zamena zupčastog kaiša (ili lanca) s pripadajućim delovima i štelovanje vremena paljenja svećica mogu rešiti problem.

Mala kompresija u motoru

Motor može izgubiti kompresiju u cilindrima nakon jakog pregrevanja ili kada preskoči zupčasti kaiš ili lanac.
Zamena motora u ovom slučaju može biti jeftinija od popravke. Sa danas dobro razvijenom mrežom auto-reciklaža pronaći polovni motor nije previše teško. Videli smo da su mnogi motori uspešno zamenjeni.

Problemi sa kompjuterom motorom (PCM) ili strujnim kolom

Neispravan računar ili PCM motora su retki, ali neki automobili su imali problema sa tim.Videli smo probleme gde je strujno kolo PCM ili osigurač prekinut nakon što su probali da ožive mrtav akumulator automobila. U nekim automobilima možete da kažete da se PCM nije upalio ako se lampica „Check Engine“ ne upali prilikom paljenja automobila. Kod nekih starijih Mazdinih automobila poznato je da korodirana žica na PCM osiguraču u kutiji sa osiguračima uzrokovala probleme sa paljenjem motora. PCM je skup deo, međutim obično je pokriven garancijom za emisiju

Leave a Reply