Zupčasti Kaiš
Problemi, Španer, šta se događa ako se pokvari, kada treba zameniti ili šta ako se pokida?

Šta je Zupčasti Kaiš?

Zupčasti kaiš je kaiš koji povezuje radilicu motora sa bregastim vratilom ili bregastim osovinama, kao što vidite na slici. On sinhronizuje bregasto vratilo u položaj radilice, tako da se ventili otvaraju i zatvaraju u odgovarajućem vremenu u odnosu na položaj klipova. Bregasto vratilo se okreće tačno 1/2 brzine radilice; što znači da su dva obrtaja radilice jednaka jednom obrtaju bregastog vratila.

U nekim se motorima zupčasti kaiš može pokretati i dodatnim komponentama kao što su pumpa za vodu, balansno vratilo, srednja osovina, pumpa za ubrizgavanje i pumpa za ulje. Balansna osovina, srednja osovina i pumpa za ubrizgavanje takođe moraju da budu sinhronizovani sa radilicom.

Da bi pravilno radio, zubčasti kaiš mora biti pod određenom napetošću koju kontroliše španer ili ti zatezač razvodnog remena. Neki stariji automobili imaju podesivi zatezač zubčastog kaiša koji se mora ponovo podesiti ako se kaiš otegne. Noviji automobili imaju automatski zatezač kojem nije potrebno podešavanje. Ako se kaiš olabavi, može preskočiti zub i izgubiće se pravilan tajming.

Podešavanje zupčastog kaiša nakon ugradnje

Kada se zameni zubčasti kaiš, vrlo je važno da pravilno postavite vremenski razmak. Pre ugradnje novog zubčastog kaiša, radilicu, bregasto vratilo i ostale komponente sinhronizovane sa radilicom moraju se poravnati na određeni način. Priručnik za popravku sadrži odgovarajuća uputstva i dijagram sa vremenskim oznakama. Neodgovarajuće podešavanje vremena prouzrokovaće niz problema kao što su nedostatak struje, proveravanje svetla motora, vibracija, nesmetano paljenje itd.

Kada treba zameniti Zupčasti kaiš?

Zupčasti kaiš mora biti zamenjen u preporučenim intervalima od strane proizvođača, obično od 90.000 km do 170.000 km. Preporučeni interval zamene možete pronaći u uputstvu za upotrebu.

Popucao Zubčasti kaiš
Popucao Zupčasti kaiš

Pored toga, Zupčasti kaiš se mora zameniti ako ima oštećenja poput pukotina (videti sliku), posekotina ili ako je natopljeno u istjecanju ulja iz motora ili ako pokazuje bilo kakve znakove prekomernog trošenja.

Ako se ne zameni na vreme, Zupčasti kaiš se može pokidati. Ako se približavate kilometraži za promenu Zubčastog kaiša ili ako ste kupili polovni automobil i ne znate da li je zamenjen Zupčasti kaiš, dobra je ideja da vaš mehaničar proveri stanje kaiša.

Šta se događa ako pukne zupčasti kaiš?

Ako pukne zupčasti kaiš, motor više neće raditi. Ako se zubčasti kaiš prekine tokom vožnje, bregasto vratilo prestaje da se okreće ostavljajući neke od ventila motora u otvorenom položaju. Teža radilica će se nastaviti vrteći po inerciji, krećući se klipovima gore i dole. To će uzrokovati da klipovi udaraju ventile koji su ostali otvoreni. To može rezultirati velikim oštećenjima motora sa slomljenim ili savijenim ventilima, oštećenim klipima i, eventualno, uništenom glavom i blokom motora.

Šteta će biti manje velika u ukoliko se vozilo ne kreće, ali u oba slučaja motor će se zaustaviti, ostavljajući vas na cedilu.

Zupčasti kaiš ili lanac?

Nemaju svi automobili zupčasti kaiš, mnogi noviji automobili umesto kaiševa koriste lanac. Kaiš se istroši s vremenom i treba ga zameniti na određenoj kilometraži. Lanac može trajati onoliko koliko i sam motor i nije ga potrebno zamenjivati ukoliko nema problema sa tim.

Ako ne znate da li vaše vozilo ima zupčasti kaiš ili lanac, možete da proverite svoj priručnik za upotrebu. Ako nemate priručnik za upotrebu, mnogi proizvođači automobila nude ga da preuzmu sa svojih veb lokacija. Takođe možete nazvati lokalnog predstavnika distributera ili pitati svog mehaničara – imaju li te informacije. Najčešćie marke automobila koje koriste lanac su Mercedes i BMW.

Leave a Reply