DPF FILTER: Da li ukloniti i na koji način? Prednosti i Mane

Mislim da su do sada svi vozači dizel automobila vrlo dobro upoznati sa DPF filterom i znaju čemu služi. A za one koji voze dizel automobile i nekim čudom ne znaju šta je DPF filter i čemu služi ili za one koji planiraju da kupe dizel automobil možemo reći da DPF filter služi za pročišćavanje izduvnih gasova.

Kako? DPF filter sakuplja i skladišti izduvne gasove, smanjujući emisiju štetnih gasova iz dizel automobila. Kada se DPF filter napuni, potrebna je zamena, jer su njegovi kapaciteti ograničeni. Drugi način jeste spaljivanje tih “uskladištenih” i zaglavljenih izduvnih gasova, a ovo rezultira regeneracijom DPF filtera. Regeneracija sagoreva višak izduvnih gasova koji se nataložio u filteru. Ciklus čišćenja DPF filtera je najčešće na 12 meseci ili na 10 000 pređenih kilometara, u zavisnosti od preporuke proizvođača. Na ovaj način se smanjuju emisije štetnih izduvnih gasova.

Prednosti i mane

Vlada velika zabluda među ljudima da DPF filter ne služi ničemu, pošto su moderni automobili projektovani da što manje zagađuju vazduh. Upravo zbog toga, dosta ljudi smatra da DPF filter nema bitnu funkciju.

Naravno, postoje teorije da automobil ima mnogo bolje performance kada se ukloni, DPF filter, što dalje implicira da su inženjeri koji projektuju čitav sistem ubacili greškom komponentu koja će smanjiti performanse i pročistiti već čiste izduvne gasove iz motora. Apsolutno je jasno da svaki inženjer projektuje nešto svrsishodno. Jeste istina da kada se izvadi DPF filter, ne postoji možda trom osećaj prilikom vožnje, ali nije istina da ničemu ne služi. Sve što se nalazi u jednom sistemu napravljeno je sa razlogom.

Na internetu, a i među ljudima postoji puno polemike na ovu temu, a ne bi trebalo da je bude kada je u pitanju skidanje DPF filtera. Mnogi automobili sa dizel motorom koji imaju DPF filter, kada im se izvadi DPF filter, takoreći znaju da im fali deo i tada prijavljuju grešku u sistemu. Ovo vam je onda dodatni posao pri kom biste softverski morali da “čeprkate” po računaru automobila da biste ga zavarali da je DPF i dalje prisutan. Pročitajte u nastavku više o ovoj temi.

Da li treba da uklonite DPF filter?

Nailazićete na priče kako uklanjanje DPF filtera može skoro svako da uradi kod kuće u svojoj garaži ili na prilazu kuće. Takođe, daju vam i objašnjenje da uklanjanjem DPF filtera samo dobijate više od vašeg automobila i da će vam taj deo ako ga ostavite na automobilu samo zadavati glavobolje, kao i to da je cena popravke velika.

Uklanjanje DPF filtera je u stvari proces skidanja ili vađenja DPF filtera iz sistema, a pošto on pročišćava izduvne gasove, nalazi se na izduvnoj cevi. Nakon uklanjanja DPF filtera, pošto ostaje praznina u sistemu, morate ubaciti cev na mesto DPF filtera da bi se spojila izduvna grana u jednu celinu. Postoji mogućnost da vam se posle ovoga pojavi greška na računaru, i tada ćete morati da kupujete određene programe kojim ćete zavarati sistem da je DPF filter i dalje u automobilu ili da ga odvezete kod nekog ko može da sredi da se greška ne pojavljuje. Mnoge kompanije, a nekad čak i sami vozači nude ovu uslugu: namerno uklanjanje DPF filtera. Mnogi ovo vide kao isplativiji način upravljanja vozilom. Takođe, ti isti kažu da je jeftinija opcija izvaditi DPF filter nego kupovina novog. Ovo jeste istina kada gledamo kratkoročno, dugoročno ipak, troškovi skidanja DPF filtera mogu biti ogromni.

Mnogi govore da skidanjem DPF filtera dobijate auto bez greške koji ide bolje i nećete možda u budućnosti morati da dajete pare na zamenu ili za čišćenje DPF filtera. Mi želimo da pobijemo to jednom činjenicom: ako se vodimo ovom logikom onda ne morate da se zaustavite na DPF filteru možete skinuti i krov automobila, branike, kvake, ili nešto četvrto. Ovim biste smanjili težinu vozila i automobil bi „išao kao lud“.

Upravo ono što je ključno niko ne spominje. Ukoliko skinete DPF filter, ne samo da ćete svoju okolinu zagađivati, nego i svako ko se vozi u automobilu bez DPF fitlera svakom vožnjom će udisati te nepročiščene izduvne gasove.

Takođe, u zemljama EU možete dobiti kaznu ukoliko nemate DPF filter i ne možete da prođete tehnički. Još od 2004.godine zabranjeno je na bilo koji način ukloniti DPF filter. Ova priča će zaživeti i u Srbiji. Uskoro ćete morati da vodite računa i o DPF filteru ukoliko budete želeli da prođete tehnički pregled. Pre dve godine su najavili da će se na tehničkom proveravati da li vaše vozilo ima DPF filter, ali da u narednih par godina nećete dobijati kaznu već samo upozorenje da nećete moći proći tehnički u budućnosti ukoliko je DPF filter izvađen iz vozila.

Nemojte da se iznenadite jednog dana, ako ste skinuli ili ako planirate da skidate DPF filter, kada vas policija zaustavi i pošalje na vanredni tehnički zbog crnog dima iz auspuha, ili još gore, da vam na tehničkom pregledu kažu da niste prošli zbog nedostatka vrlo krucijalnog dela vašeg automobila: DPF filtera.

Sve ono što ste do tada pročitali o uštedama ukoliko uklonite DPF filter pada u vodu, pošto ćete morati ponovo da ga ugrađujete. A to naravno nije jeftino. Svaki uređaj ili aparat koji u svom na nazivu ima reč filter znači da služi da nešto pročisti, i niko ne bi trebalo da vas ubeđuje u suprotno. Posebno, kod DPF filtera, ako i dalje želimo da se vozimo našim automobilima i da uživamo u čistom vazduhu moramo da učinimo sve da ta ista vozila što manje zagađuju.
Tako da nemojte da verujete ljudima koji vam govore da treba ukloniti DPF filter, pošto nije istina da ničemu ne služe i te kako da služi i doprinosi da smanjimo zagađenost naše planete, što ne možemo da kažemo ni za većinu ljudi, a kamoli za te koji savetuju da se ukloni DPF filter.

Može da se desi (u malom broju slučajeva) da dobijete vrlo malo poboljšanja na performansama automobila bez DPF filtera u njemu, ali to je toliko malo i zanemarljivo u odnosu na to koliko automobil bez DPF filtera šteti okolini i ljudima oko vas.

Leave a Reply