HOMOKINETIČKI ZGLOB: Šta je, uzorci kvara, vrste, podmazivanje, simptomi oštećenja

Homokinetički zglob je jedan od delova automobila koji obično ne vidite. Sličan je zglobu u ljudskom telu i pomaže da se povežu dva važna dela automobila – točak i vešanje. Saznajte više o homokinetičkim zglobovima i o tome šta treba da znate prilikom zamene.

Šta je homokinetičkog zgloba

Pre svega, šta je homokinetički zglob? Homokinetički zglob je okrugla čelična kugla koja je zatvorena u metalu. Nalazi se između upravljačkog sistema točka i vešanja. Svrha homokinetičkog zgloba je pomoć u upravljanju spajanjem dva ključna dela automobila – točkova i vešanja. Pomaže u upravljanju tako što omogućava da se vretena okreću kada upravljate automobilom u bilo kojem pravcu. Budući da je povezan sa točkovima, možete reći da homokinetički zglob takođe pomaže u raspoređivanju težine vašeg automobila na svoja četiri točka.
Homokinetički zglob
Homokinetički zglob
Zbog svrhe kojoj služi, homokinetički zglob može se naći u svakom automobilu. Broj homokinetičkih zglobova vašeg automobila zavisi od vrste vešanja koje vaš automobil koristi. Ako vaš automobil ima nezavisno vešanje, tada ima ukupno četiri homokinetička zgloba. Na svakom točku se nalaze dva homokinetička zgloba – jedan kao gornji zglob, a drugi kao donji homokinetički zglob. S druge strane, ako vaš auto ima kruto vešanje, obično se nalaze dva donja zgloba na prednjem vešanju.  

Vrste homokinetičkih zglobova

Postoje dve vrste homokinetičkih zglobova, tačnije, noseći homokinetički zglobovi i prateći/nenoseći homokinetički zglobovi. Noseći homokinetički zglob znači da nosi težinu. Donji homokinetički zglob obično ima tu dodatnu težinu. Automobili koji često imaju noseći homokinetički zglob su automobili sa zadnjim pogonom i kamioni. Druga vrsta je prateći/nenoseći homokinetički zglob poznat i kao neopterećeni homokinetički zglob. Za razliku od nosećeg, ovaj ne nosi nikakvu težinu. Čak ni donji homokinetički zglob ne podržava nikakvu težinu automobila. U zavisnosti od vrste automobila koju imate, možete da imate i noseći i nenoseći homokinetički zglob. U nekim slučajevima pri nošenju težine automobile pomaže gornji homokinetički zglob umesto uobičajenog donjeg zgloba.

Podmazivanje homokinetičkog zgloba

Ono što je odlično u vezi sa homokinetičkim zglobovima je da ne moraju da budu podvrgnuti godišnjem ili kvartalnom održavanju. Ako je vaš automobil nov, najverovatnije je da su zaptiveni. Zaptiven homokinetički zglob je zaštićeniji jer se mast ne troši odmah. Međutim, starije automobile je potrebno podmazati posle duže vožnje jer im je potrebno podmazivanje da bi pravilno funkcionisali. Većina automobila ima preporučeni interval kada treba zameniti ili podmazati homokinetički zglob. To može biti u obliku vremena ili broja pređenih kilometara.

Simptomi oštećenog homokinetičkog zgloba

Kako biste znali da li je došlo vreme za zamenu homokinetičkog zgloba, prvo što treba da znate jeste koje simptome da tražite, a koji će vam reći da li je zamena neopohodna.
homokinetički zglob
Oštećeni homokinetički zglob
Najčešći simptom je tup zvuk udarca metala o metal. Ovaj simptom se ukazuje pri vožnji preko izbočina ili rupa i tad možete čuti tup zvuk udarca metala o metal/zvuk lupanja. Ovo je uobičajeni pokazatelj da vaše homokinetičke zglobove treba popraviti ili zameniti. Drugi simptom je neravnomerno trošenje guma ili nasumično trošenje guma. Gume imaju svoj životni vek. Ali bez obzira na gume koje imate, one se ne smeju istrošiti tako lako, niti se jedna guma može oštetiti, dok ostale rade savršeno. Ako primetite da je oštećena samo jedna guma, tada treba zameniti homokinetički zglob. Konačno, zamena je potrebna kada primetite da vaš automobil zanosi tokom vožnje. To je zato što će oštećeni homokinetički zglob otežavati vašem automobilu da vozi u određenom pravcu. Obično ćete osećati otpor ili poteškoće u upravljanju kada se to dogodi. Takođe ćete primetiti da vaš automobil zanosi u stranu. Kada održavate pravac, osetićete da vaš automobil nekako zanosi u jednu stranu, čak i ako ne upravljate. To je znak da jedan ili neki od vaših homokinetičkih zglobova već treba da se menja. Kada osetite jedan ili sve ove simptome, to je znak da morate zameniti homokinetičke zglobove.  

Zamena homokinetičkog zgloba

Trošak zamene homokinetičkog zgloba varira u zavisnosti od modela i marke vašeg automobila. Ako vaš automobil ima četiri homokinetička zgloba, onda će to definitivno koštati više. Međutim, prosečna cena za zamenu jednog homokinetička zgloba je od 4000 dinara. Ovo još uvek može ići gore ili dole.  Obično mehaničar uključuje balansiranje prilikom zamene homokinetičkih zglobova. Ono što biste trebali znati je da ne treba istovremeno zameniti sve homokinetičke zglobove. U stvari, vaš automobil može da radi ispravno čak i ako samo zamenite one koji su neispravni. Ali takođe ne smete nikada zanemariti oštećeni homokinetički zglob. U najgorim slučajevima, oštećeni homokinetički zglob može dovesti do toga da vam otpadne točak. U tom slučaju, homokinetički zglob ne uspeva i da poveže točak sa vešanjem.
Zamena homokinetičkog zgloba
Zamena homokinetičkog zgloba
Da dodamo, homokinetički zglob i dalje prolazi kroz redovno habanje. Iako vam ne treba da se održava kvartalno, još uvek postoji puno napora koji prolaze kroz vretena. Ovo se posebno odnosi na noseće homokinetičke zglobove. Većinu vremena homokinetički zglob koji nosi težinu prolazi kroz brže habanje. Vaši homokinetički zglobovi takođe mogu prolaziti kroz rđanje što je prirodno za metale, čak i ako su od nerđajućeg čelika. Postoji mnogo stvari koje mogu ubrzati proces rđe poput prljavštine i masti koje izlaze iz područja homokinetičkog zgloba. Iako homokinetički zglobovi mogu biti teški za razumevanje vlasniku automobila koji prvi put poseduje auto, uvek možete posetiti mehaničara i proveriti ga. Takođe vam pomaže da napravite malo istraživanja tako da imate više saznanja o tome.

Leave a Reply