LAMPICA ZA ABS: Šta znači, šta treba da uradite

Instrument tabla vašeg automobila može biti veoma korisna da shvatite da li postoji problem u nekoj od vitalnih komponenti vašeg automobila ili ne. Jedan od njih je i ABS lampica. Na žalost, niko ne uzima za ozbiljno posledice nastavka vožnje sa uključenim lampicama upozorena. Pa šta tačno znači lampica za ABS upozorenje?

ABS vašeg automobila

Savremeni automobili su inženjerska čuda koja dolaze sa veoma složenim računarima koji obrađuju različite tehničke informacije iz mnoštva senzora koja se nalaze u vozilu. Jedan od senzora integrisan je u kočioni sistem vašeg automobila. Uredno nazvan Anti-lock sistem kočenja ili ABS, ovaj sistem je ono što neprekidno prati točkove vašeg automobila kako bi se uverio da se svi točkovi okreću jednakom brzinom. Jednostavnije rečeno, ABS je ono što pomaže vašim gumama da održe kontakt sa putem pri svakom kočenja. Kao što naziv govori, sistem protiv blokiranja kočnica pomaže da se spreče zaključavanje točkova na vašem automobilu. Ovo pomaže u sprečavanju proklizavanja posebno na klizavim površinama.

Šta znači ako je lampica ABS upozorenja uključena?

ABS vašeg automobila će izvršiti proveru kočionog sistema svaki put kada upalite automobil. Obično će se upaliti ABS lampica upozorenja, kao i različite informacije na instrument tabli. Ako je kompjuter na vašem automobilu prepoznao mogući problem, tada će ovo svetlo upozorenja ostati upaljeno; u suprotnom, ako se lampica za ABS aktivira samo momentalno nakon paljenja, ne treba da brinete jer je to standardna provera.

Ako ste već na putu i ABS lampica se iznenada uključi, to jednostavno znači da ABS vašeg automobila ne radi ispravno. Budući da je ABS najviše koristan u vanrednim situacijama u kojima treba naglo da stanete ili ako vozite niz klizav put, koristeći odbrambene tehnike vožnje trebalo bi da bezbedno dođete do vašeg odredišta. U takvim slučajevima, ako se lampica za ABS uključi tokom vožnje, kočnice će i dalje raditi. Međutim, tako se povećava rizik proklizavanja, tako da je najbolje držati se na sigurnom rastojanju od drugih vozila.

Ako su se i lampica kočionog sistema i lampica upozorenja za ABS uključili dok vozite ili se dve indikatorske lampice nisu ugasile nakon paljenja vašeg motora, to je uvek siguran znak da kočioni sistem vašeg vozila polako počinje da se kvari. Veoma je preporučljivo da zaustavite vaše vozilo i stanete pored puta i pozovete šlep službu. Ili, ako još uvek niste napustili sigurnost svoje garaže, ostavite automobil i idite autobusom, taksijem ili javnim prevozom. Zaista se ne preporučuje da vozite automobil sa upaljenom lampicom upozorenja za ABS i lampicom kočionog sistema.

Šta treba da uradite u slučaju da je lampica upozorenja za ABS vašeg automobila upaljena?

Kao što smo već napomenuli ranije, ako je samo lampica upozorenja za ABS upaljena i dalje možete voziti svoj automobil, ali uz krajnji oprez. Takođe možete pokušati da izvršite resetovanje računarskog sistema vašeg automobila. Možete ugasiti motor, pričekati nekoliko minuta, a zatim ga ponovo pokrenuti. Ovo bi trebalo da isprazni memoriju senzora. Naša preporuka je da odete do automehaničara da pregleda vaše vozilo i izvrši kompletnu dijagnostiku automobila.

Iako je sasvim u redu voziti automobil čak i sa upaljenim lampicama upozorenja za ABS, mi ga zaista ne preporučujemo. Najbolje je proveriti integritet računarskog i senzorskog sistema.

Leave a Reply