AKUMULATOR: Razlozi koji dovode do pražnjena akumulatora

Jedna od stvari koje se vlasnici automobila plaše je saznanje da ne mogu upaliti svoje vozilo kada su u žurbi. Iako može biti mnoštvo pitanja zašto motor neće da se upali, jedan od najčešćih krivaca je prazan akumulator. Ovaj često zanemarljiv deo modernog vozila pokreće sistem koji pali motor, kao i električne komponente automobila. Kada je akumulator ispražnjen, bilo bi gotovo nemoguće upaliti automobil. Ali zašto se akumulator prazni? Evo 8 odgovora na pitanje, šta može isprazniti akumulator automobila kada je isključen?

Ljudska greška

Bez obzira na to koliko ste rigorozni u svojim proverama automobila nakon vožnje, uvek će biti slučajeva kada nešto zaboravite. Možete ostaviti upaljeno prednje svetlo ili da ne zatvorite potpuno gepek. Takođe možete zaboraviti da isključite svetlo u ​​putničkoj kabini onog trenutka kada izađete iz automobila. Ove stvari su primeri ljudskih propusta. Problem je što ovi „događaji“ takođe koriste električnu energiju iz akumulatora. Akumulator automobila isprazni se preko noći jer ove „električne“ komponente rade tokom cele noći. Dok neka moderna vozila sada imaju sisteme za upozoravanje kako bi upozorila vlasnika vozila da li je nešto ostalo upaljeno, starija vozila možda nemaju toliko sreće.

Prazan akumulator
Prazan akumulator

Sa greškom ili neispravan sistem punjenja akumulatora

Kad god se vozite, električne komponente vašeg automobila crpe snagu od alternatora. Istovremeno, ovaj komad automobilske opreme je odgovoran za punjenje akumulatora. Ako postoji problem u ovom sistemu punjenja akumulatora, možete takođe iskusiti pražnjenje akumulatora. Moguće je da problem nije u samom alternatoru, već u ostalim komponentama koje ga pokreću. Na primer, istrošeni zupčasti kaiševi ili olabavljeni kaiševi mogu sprečiti da alternator funkcioniše na optimalan način. Dakle, ako se akumulator vašeg automobila prazni čak i dok ga vozite, onda mora postojati problem u sistemu punjenja akumulatora.

Punjenje akumulatora
Punjenje akumulatora

Električni problemi

Mehaničari to nazivaju odvodom parazita. Ipak, treba razumeti da je odvod parazita normalna pojava. Postoje neke komponente automobila koje moraju da rade 24/7. Na primer, bezbednosni sistem vašeg automobila mora raditi non-stop. Ako ne, kako onda očekujete da izvršava svoje sigurnosne zadatke? Ostali primeri su radio podešavanja i sat vozila. Ovi uređaji se oslanjaju na energiju vašeg akumulatora kako bi ih održali u radu. Pravi problem je kada imate neispravne osigurače, neispravne žice ili neispravne instalacije električnih komponenti. Ove problematične tačke u sistemu mogu dovesti do pražnjenja akumulatora tokom noći.

Loša dioda alternatora

Kao što je spomenuto, alternator je kritični deo tehnologije automobila koji izvodi dve osnovne stvari. Uključuje elektroniku automobila tokom rada vozila i ponovo puni akumulator. U slučajevima kada je dioda u alternatoru loša, onda nastavlja da puni sistem i ako se motor ugasi. Kada ujutro probate da upalite motor, to nećete moći jer je akumulator već ispražnjen. Ostali problemi sa alternatorom takođe mogu dovesti do nedovoljnog punjenja ćelija akumulatora.

Učestale kratke vožnje

Ovo je povezano sa drugom funkcijom alternatora: ponovno punjenje akumulatora. Znajte da treba vremena da alternator dopuni ćelije akumulatora. A jedini način na koji alternator može duže da radi je tako što ćete voziti duže voznje. Ali ako ste tip vozača koji koristi svoje vozilo samo 5 do 10 minuta ili na kratke razdaljine, tada ste pronašli jedan mogući razlog za pražnjenje akumulatora u automobilu. Ako isključite motor pre nego što alternator napuni akumulator, ćelije za napajanje će se i dalje prazniti.

Ekstremne temperature

Ekstremne temperature takođe mogu pogodovati nakupljanju kristala olovnog sulfata. To može dovesti do dužeg vremena punjenja akumulatora, ultra-kratkog trajanja akumulatora i kvara akumulatora. Sumpor u akumulatoru može ugroziti efikasnu konverziju hemijske energije u električnu. Budući da će akumulatoru trebati mnogo duže vremena da se napuni do kraja, možda neće biti 100% napunjeno do trenutka kad isključite motor. A ako vozite automobil na veoma kratke vožnje, našli ste krivca zašto se akumulator automobila i dalje prazni.

Labavi ili korozivni kablovi za akumulatore

Korozija takođe može biti glavni razlog zašto ćelije za napajanje vašeg vozila ne zadržavaju struju u sebi. Rđa ima uticaja na sastav hemikalija koje učestvuju u pretvaranju hemijske energije u električnu. Drugim rečima, korozija može sprečiti da se akumulator 100% napuni. Najbolje je da proverite integritet kablova. Ako uočite bilo kakav znak korozije, trebalo bi da je očistite što pre. Što se tiče labavih kablova akumulatora, ovde će biti problema u pokretanju motora. Ovo je, međutim, vrlo lako popraviti.

Star ili slab akumulator

Sve ima rok trajanja. Čak i sa najnovijim napretkom u tehnologiji akumulatora automobila, još uvek moramo pronaći sistem koji će trajati stotinu godina. Razlog je jednostavan. Vreme donosi sa sobom i faktore koji mogu ugroziti dugotrajnost ovih uređaja. Kod nas ljudi, to zovemo starenje. Za nežive stvari to nazivamo uobičajenim trošenjem. Većina akumulatora dolazi sa vekom trajanja od oko 3 do 4 godine. Međutim, ova brojka se odnosi na normalne uslove vožnje. Bez ispravnog održavanja i sa lošim vozačkim navikama, ne očekujte da će vek trajanja akumulatora biti tako dug.

Akumulator
Akumulator

Možda je i dalje akumulator vašeg automobila u ispravnom stanju. Međutim, vaše saznanje o tome šta može isprazniti akumulator u automobilu kada je isključen, može vam pomoći u preduzimanju preventivnih mera. To bi trebalo da vas spasi od straha da nećete moći da pokrenete automobil kada vam je najpotrebniji.

Leave a Reply