ECU: Simptomi kvara Upravljačke Jedinica Motora (Kompjutera)

Upravljačka Jedinica Motora ECU

Upravljačka jedinica motora (ECU), koja se još naziva i upravljački modul motora (ECM), je električni modul koji upravlja funkcijama motora. To se postiže kroz seriju električnih komponenti i senzora koji vraćaju obrađene podatke u motor.

Na osnovu onoga što ovi podaci ukazuju, motor će obavljati određenu funkciju. Ako vaše vozilo ima loš ECU, to može prouzrokovati razne vrste problema sa radom motora. Kao rezultat, to će vam smanjiti sposobnost da sigurno i efikasno upravljate svojim vozilom na putu.

Simptomi lošeg ECU-a kompjutera motora

Srećom, postoje određeni simptomi na koje možete obratiti pažnju da biste otkrili kvar u ranim fazama.

Upaljena lampica Check Engine

Najlakši simptom za prepoznavanje je kada se na kontrolnoj tabli upali lampica upozorenja „Check Engine“. Naravno, postoji mnogo mogućih razloga zbog kojih bi se lampica upalila.

Ali u slučajevima kada kompjuter motora otkrije probleme sa svojim električnim komponentama, strujnim kolima i senzorima, odmah će upaliti lampicu upozorenja Check Engine.

Ponekad će kompjuter motora greškom upaliti lampicu. Da biste utvrdili da li kompjuter motora zaista ima problema, morate da potražite posebne kodove grešaka na računaru vašeg vozila.

Ovi kodovi će identifikovati koren problema. Potražite u svom priručniku za upotrebu vozila ili na raznim online forumima da biste saznali više o kodovima grešaka.

Loš rad i gašenje motora

Drugi simptom koji može uslediti posle paljenja lampice upozorenja je loš rad motora i eventualno gašenje motora. Neće biti doslednosti ni sa ovim problemima. Motor može da ima nekonstantan i neregularan rad i možda se neće ugasiti, tako da će biti teško odrediti specifičan problem motora.

To je često zbog toga što kompjuter motora počinje da se kvari i šalje pogrešne informacije motoru. Ako se problem pogorša, performanse motora će se pogoršati tokom rada.

Povećanje potrošnje goriva

Budući da je potreban odgovarajuća mešavina vazduha i goriva kako bi vozilo optimalno funkcionisalo, loš kompjuter motora neće znati koliko goriva treba da se pošalje u komoru za sagorevanje. To znači da se više goriva često šalje u komoru za sagorevanje.

Rezultat toga je da će se vaše vozilo imati mešavinu sa puno goriva i koristiće više goriva nego inače. Ne samo da ćete morati mesečno da izdvajate više novca za goriva, već ćete zagađivati atmosferu više.

Loše performanse motora

Alternativno, neispravan kompjuter motora takođe može da izazove nedovoljno snabdevanje gorivom u komoru za sagorevanje. To znači da kada zakoračite na papučicu gasa, vaš automobil jednostavno neće ubrzati kao nekada.

Može doći i do treskanja i vibracija, posebno pri vožnji uzbrdo, kada imate dosta tereta u automobilu ili kada vučete prikolicu. Takođe možete primetiti grub rad u leru zbog toga što nemate dovoljno goriva za date uslove.

Automobil neće da se upali

Najgori simptom je kad se vaš automobil uopšte ne pokrene. Možda će u početku biti teško da se pokrene, a na kraju se neće upaliti uopšte. To se dešava nakon što se kompjuter motora potpuno pokvari i ne funkcioniše uopšte.

Jednom kada se to dogodi, motor nema računarski sistem za kontrolu i vođenje sopstvene funkcionalnosti. Iako još uvek čujete da motor pokušava da se upali, on se neće upaliti jer računar ne šalje potrebne informacije motoru koje su mu potrebne za obavljanje svog posla.

Takođe, postoje i drugi razlozi da se vaš motor ne upali. Jedini pravi način da se zna da li je ovaj simptom povezan sa neispravnim kompjuterom motora je da ga pregleda autoelektričar.

Leave a Reply