EGR VENTIL: Šta je, Kada, Zašto i Kako Očistiti EGR Ventil

Šta je EGR ventil?

EGR označava recirkulaciju izduvnih gasova. Na osnovu ove definicije, ovaj ventil ili omogućava ili sprečava ponovni ulazak izduvnih gasova u komoru za sagorevanje kroz usisni razvodnik. Ako dozvoli da se izduvni gasovi vrate u komoru za sagorevanje, onda može sniziti temperaturu u komori.

Zašto čistiti EGR ventil?

Važno je razumeti funkciju EGR ventila, tako da ćete uvideti vrednost korišćenja pravog sredstva za čišćenje EGR ventila.

U našoj definiciji rekli smo da ventil recirkulira izduvne gasove nazad u komoru za sagorevanje preko usisnog razvodnika. Vazduh koji ulazi u usisni razvodnik sadrži 78 odsto azota, 21 odsto kiseonika i oko 1 odsto ostalih elemenata. Kada se ovi elementi kombinuju sa gorivom u komori za sagorevanje, oni izazivaju hemijsku reakciju koja rezultira kontrolisanom eksplozijom.Ova kontrolisana eksplozija ili sagorevanje može imati temperaturu koja prelazi 1400 stepeni Celzijusa. Ovo takođe sagoreva različite elemente u mešavini goriva i vazduha, stvarajući azotne okside u tom procesu. Ovi gasovi štetni su po zdravlje ljudi, ali i za životnu sredinu.

Zadatak EGR ventila je da preusmeri jedan deo izduvnih gasova u usisni razvodnik. Ovo smanjuje temperaturu u komori za sagorevanje, sprečavajući stvaranje azotnih oksida.

Postoji jedna „očekivana“ posledica ovog procesa recirkulacije. Recirkulirani izduvni gasovi mogu se nakupiti na unutrašnjoj površini EGR ventila. Vremenom, ovo može formirati gust i tvrd zid naslaga ugljenika. Ovo može sprečiti otvaranje ili zatvaranje ventila. Takođe može blokirati prolaz.
Iz tog razloga je dobro znati kako da očistite EGR ventil.

Mi nemamo vremena da se zadržavamo na ovome, jer ovaj članak nije u o tome kako kvačilo radi. Ovde smo da pogledamo znakove istrošenosti i kada je potrebno zameniti kvačilo. Jednostavno rečeno, svrha kvačila je da se točkovima isključi dovod snage motora. Ovo vam omogućava promenu brzine, nakon čega kvačilo ponovo povezuje snagu motora sa točkovima kako bi automobil nastavio da se kreće. Jednostavno, zar ne?

Kako da znate da vam treba čišćenje EGR ventila?

Proizvođači automobila preporučuju čišćenje EGR ventila na svakih 80.000 km. Međutim, ne morate da čekate ovaj period pre nego što počnete sa čišćenjem ventila. Ako primetite bilo koji od sledećih simptoma, bilo bi pametno očistiti uređaj.
-Neobičan šum motora kao što je lupkanje, kuckanje, tapkanje ???
-Odugovlačenje pri ubrzavanju /trom motor
-Grub ler
-Paljenje lampice upozorenja “check engine”
-Miris goriva dok motor radi
-Velika potrošnja goriva
Pali ste test za emisije štetnih gasova

Kako očistiti EGR ventil

Možete li očistiti EGR ventil? Da, možete. Čišćenje EGR ventila je jednostavno. Ne morate voziti svoje vozilo do servisa da biste uređaj očistili. Sve što vam treba je nekoliko ručnih alata, malo da uprljate ruke i kvalitetan čistač EGR sistema. Ovo su koraci:

     Bezbednost na prvom mestu

Uvek započnite parkiranjem automobila na ravnoj i izravnatoj površini. Stavite menjač u položaj P (park) i povucite ručun kočnicu. Isključite motor automobila. Uklonite negativnu klemu sa akumulatora automobila.

Locirajte EGR ventil u svom automobilu

Postoje tri vrste ventila za recirkulaciju izduvnih gasova. To često zavisi od modela i marke vašeg vozila.
Stariji automobili često imaju kontrolisanu jedinicu pod vakumom. Ovo liči na okrugli, polu-ravan i metalni disk debljine oko 7 cm. Na vrhu ovog uređaja nalazi se crevo za vakum.
Noviji automobili mogu imati električni ventil za regulisanje vakuuma. Ovo izgleda kao jedinica kontrolisana vakuumom, koja ima mali senzor na vrhu. Takođe ćete videti električni priključak koji povezuje senzor sa električnim sistemom automobila.
Postoje i savremeni automobili koji imaju digitalne ventile sa elektronskim upravljanjem. Mogu biti u obliku bloka ili cilindra koji dolazi sa kablovima i senzorima.

Pogledajte u vaš priručnik vozila za tip EGR ventila koji ima vaš automobil. Takođe u priručniku možete videti gde je tačna lokacija uređaja ispod haube. Generalno, EGR ventil može biti sa strane motora ili na vrhu. U priručniku se takođe mogu pronaći slike onoga što tražite.
Ako više nemate priručnik, možete proveriti resurse na internetu. Tu možete pronaći sliku EGR ventila koja je specifična za marku i model vašeg automobila.

Uklonite EGR ventil

Lociranje EGR ventila je jedna stvar; njegovo uklanjanje je nešto drugo. Do nekih od ovih uređaja je teško doći. Tu mogu biti različita creva, delovi motora i dodaci. Prvo ćete ih morati ukloniti pre nego što počnete da uklanjate EGR ventil.Ako uređaj dolazi sa vakuum crevom, obavezno ga pažljivo odspojite. Ovo je veoma tanko crevo i podložno je oštećenju ako se sa njim ne rukuje na pravilan način. Proverite da li je na crevu za vakuum utvrđeno da ima stvrdnuća, omekšavanja, naprslina ili pukotina. Ako primetite bilo šta od toga, onda morate da zamenite vakum crevo.

Isključite električne konektore koji mogu biti povezani na ventil. Poprskajte VD40 na vijke kako biste ih lakše odvrnuli. Ostavite da neko vreme odstoji tako da prodire do rđe koja se nakupila u vijcima. Kada je spremno, uklonite pričvrsne vijke ventila. Neki uređaji dolaze sa 2 vijka; drugi sa 4. Proverite da li EGR ventil takođe ima cev koja vodi u izduvni razvodnik. Ako postoji, odspojite to iz idzuvnog razvodnika.
Uklonite ventil, uključujući zaptivač. Proverite stanje zaptivača. Ako postoje pukotine ili znakovi neravnomernog habanja, zamenite ga. U suprotnom, možete ga reciklirati.

Očistite EGR ventil

Nosite par rukavica otpornih na kiselinu. Trebaće vam i zaštitne naočare. Takođe bi bilo dobro nositi masku. Zapamtite da ćete uklanjati naslage ugljenika sa različitih sekcija ventila. Oni se prenose vazduhom, što znači da se mogu udahnuti.
Uzmite sredstvo za čišćenje EGR ventila i naprskajte naslage ugljenika. Dobra alternativa je sredstvo za čišćenje karburatora. Ako bilo koji od sredstava za čišćenje dođe u dodir sa električnim komponentama ili plastičnim delovima, trebalo bi da ih obrišete odmah.

Upotrebite četku za čišćenje cevi i tupi strugač za struganje nakupljenog ugljenika. Obavezno uklonite naslage ugljenika sa površine ventila i njegovih ulaza i izlaza. Takođe očistite cev EGR ventila i druge otvore. Završite postupak uklanjanja ugljenika mekom četkom. Za brisanje površine koristite čist komad krpe. Možda ćete morati ponoviti postupak nekoliko puta kako biste bili sigurni da ne ostaju naslage ugljenika. Ne zaboravite da izbegavate oštećenja zaptivki i montažnih površina za zaptivke. To može prouzrokovati curenje u sistemu.

Ako su naslage ugljenika teške za ukloniti četkom za čišćenje cevi, možda ćete morati natopiti ventil u čistaču na nekoliko minuta. Ne uranjajte plastične komponente i električne delove. Ponovite postupak četkanja nakon što uređaj natopite 3 do 5 minuta.

Ako mislite da su se naslage ugljenika takođe mogle nakupljati i u usisnom razvodniku, tada i njega možete poprskati čistačem EGR ventila. Međutim, najbolje je proveriti uputstvo na sredstvu za čišćenje, da li može da posluži svrsi. U suprotnom, možda će vam trebati drugo sredstvo za čišćenje.

Zamenite EGR ventil

Nakon što sve očistite, možete početi da stavljate EGR ventil i sve ostalo na svoja originalna mesta. Ako morate da zamenite zaptivač, sada je najbolje vreme za to. Vijke zavrnite i pritegnite ih sa moment ključem pravilno. Ponovo priključite vakuum crevo i cevi. Takođe ponovo priključite električne priključke, ako ih ima.

Proverite rad EGR ventila

U procesu čišćenja EGR ventila spada i provera rada istog. Ponovo priključite akumulator automobila i pokrenite motor. Možete da proverite instrument tablu da biste videli da li je upaljena “check engine” lampica. Ako nije upaljena, onda ste dobro uradili posao. Takođe možete da koristite odgovarajući dijagnostički alat da biste bili sigurni da je sve u ispravnom stanju.
Najbolji način da osigurate da je čišćenje EGR ventila uspelo, jeste da vozite svoj automobil. Automobil treba da radi u leru bez problema. Nema problema u radu motora i nema iritirajućih zvukova koji dolaze iz motora. Takođe ne biste više trebali da osetite mirise goriva.
Možete li očistiti EGR ventil? Da. Da li vam je potreban profesionalac? Ne. Dobro sredstvo za čišćenje EGR ventila i nekoliko osnovnih alata su sve što je potrebno za čišćenje ovog uređaja.

Leave a Reply