Plivajući Zamajac Simptomi Kvara- Znakovi Lošeg Zamajca

Šta je i Čemu služi Plivajući Zamajac?

Zamajac je mehanički uređaj okruglog oblika koji se povezuje sa radilicom i stvara energiju rotacijom, a zatim skladišti tu energiju za kasniju upotrebu. U situacijama kada obrtni moment motora bude isprekidan, zamajac će to nadopuniti svojom uskladištenom rotacijskom energijom.

Zamajce ćete pronaći u automobilima sa manuelnim menjačem, a ne sa automatskim menjačem. Automobili sa automatskim menjačem umesto toga koriste fleksibilnu ploču koja takođe povezuje menjač sa motorom. Zamajac osigurava da zupčanici automobila sa manuelnim menjačem rade pravilno kako vozač koristi kvačilo. Takođe smanjuje vibracije vozila.

Ako zamajac vašeg vozila počne da se kvari, postoji nekoliko lako prepoznatljivih simptoma na koje treba da obratite pažnju.

Simptomi Lošeg Plivajućeg Zamajca

Proklizavanje zupčanika

Dok pokušavate da menjate brzinu tokom vožnje, zupčanici mogu da proklize. To se obično dešava kada pokušavate prebaciti u višu brzinu (na primer: sa 3. na 4.), motor radi i dobija obrtaje, ali se snaga ne prenosi na točkove. To se češće događa u višem stepenu prenosa i pri ubrzavanju.

To je često direktan rezultat kvačila koje se istrošilo. Proklizavanje kvačila dovodi do bržeg trošenja zamajca. Ako i dalje dopuštate da se to dešava, proklizavanje zupčanika će se samo pogoršati. Možda ćete čuti zvuk struganja koji dolazi iz lamele i na kraju će se zamajac i ostali delovi sklopa kvačila pregrevati i prouzrokovati da se iskrive ili puknu. Konačno, ako se kvačilo i zamajac ne zamene, uopšte nećete moći promeniti brzine.

Držanje noge na papučici kvačila tokom vožnje, polako uključivanje – isključivanje kvačila dok je stopalo na papučici gasa ili brzo isključivanje kvačila dok su na visokom broju obrtaja uobičajeni su krivci za istrošeni zamajac ili kvačilo. Malo kašnjenje kvačila u odvajanju ili mekana papučica kvačila su znakovi proklizavanja zupčanika.

Miris paljevine

Pored proklizavanja zupčanika, primetićete miris paljevine koji će ispuniti unutrašnjost automobila. Ovaj miris nastaje kada se kvačilo nepravilno koristi, bilo da je loš zamajac ili neiskusan vozač.

Kvačilo je napravljeno od materijala koji pomaže da se smanje zvukovi koju kvačilo stvara tokom rada. Kvačilo proizvodi mnogo toplote usled trenja koje nastaje od nepravilne upotrebe, što u osnovi uzrokuje glazuru (koja se stvori od toplote) po površini kvačila. Rezultat je snažan oštar miris koji može postati prilično uočljiv.

Zveketanje kvačila

Do toga dolazi kada umesto glatkog uključivanja kvačilo „preskače“ duž zamajca. Više puta se hvata i oslobađa što se oseća kao štucanje ili vibracija kada se kvačilo otpusti. Iako se to može dogoditi u bilo kojoj brzini, to je najčešće kada krećete iz prve brzine.

Iako je iskrivljeni zamajac uzrok ovoga , zveketanje kvačila je malo teže dijagnostikovati pošto se i drugi delovi kvačila, kao što su lamela, ležajevi i slično, mogu istrošiti, iskriviti, slomiti ili kontaminirati uljem koje curi iz motora ili menjača.

Vibracije papučice kvačila

Uporedo sa tim, dolaziće do vibracija koje dolaze sa papučice kvačila ili poda vašeg vozila svaki put kada koristite kvačilo. Ove vibracije ukazuju na to da su nosači opruga zamajca istrošeni.

Kao što možda znate, mehanizam opruga je ono što obično smanjuje vibracije koje nastaju iz kvačila tokom rada. Ovo je samo još jedan dokaz da imate loš zamajac i da ga treba zameniti.

Neodvajanje kvačila

Ovo je suprotno od proklizavanja kvačila. Umesto da se kvačilo ne uključuje, kvačilo se jednostavno neće potpuno odvojiti. Čućete različite zvukove struganja metala o metal prilikom menjanja brzina ili nećete uopšte moći da ubacite motor u prvu brzinu.

Neodvajanje kvačila nije kvar samog zamajca, već ležajeva ili izolatora udaraca u sklopu zamajca ili radilice.

Do sada smo pisali o najčešćim simptomima lošeg zamajca. Mogu biti i drugi simptomi, ali ih je teže dijagnostikovati, jer postoje i drugi problemi zbog kojih se mogu pojaviti.

Ali lako je prepoznati simptome lošeg zamajca zato što su skoro svi isti, bez obzira na to koji tip automobila sa manuelnim menjačem vozite. Najbolje za vas je da odvezete svoje vozilo kod profesionalnog mehaničara ako primetite bilo koji od ovih simptoma.

Leave a Reply