Simptomi Loše Balansiranih Guma

Kao i bilo koji drugi glavni deo vašeg automobila, briga o vašim gumama je presudna za obezbeđivanje optimalne bezbednosti na putu. Iako smo uvek naučeni da proverimo pritisak vazduha u našim gumama i pre nego što izađemo iz svog dvorišta, jednako važan aspekt gume i bezbednosti na putu je da se gume pravilno balansiraju. Sigurnosne posledice neizbalansiranih guma možda nisu lako vidljive. Međutim, dok ćemo proći kroz različite simptome neuravnoteženih guma, nadamo se da shvatate kako takvo stanje može uticati ne samo na vašu ukupnu udobnost u vožnji, već i na vašu sigurnost na putu.

Simptomi loše balansiranih guma

Vibracije

Ako vozite duže vreme, znaćete da nešto nije u redu čim osetite da vam se automobil trese. Prvo što biste mogli da razmislite je stanje na putu. Ali ni najgrublji putevi neće stvarati vibracije koje bi izgledale kao da se trese svaki mišića koji imate u telu. Možete nekako osetite kako vibracije putuju kroz čitavu šasiju vašeg vozila, često počevši od volana. Ovo je jedan od najčešćih simptoma loše balansiranih guma.

Ali, tada loše balansiranje gume nisu jedini uzrok vibracija vozila. Ako primetite da se vibracija javlja pri kočenju, postoji verovatnoća da je problem u kočionom disku. Jedan od načina kojim to možete potvrditi je i ako osetite vibracije na samoj papučici kočnice. Čak možete primetiti vibracije na volanu koje se počinju pojavljivati čim dostignete brzine od 70 do 80 km/h. Kako povećavate brzinu, možda ćete primetiti i da se vibracije pogoršavaju. Štaviše, osetićete miris paljevine čim stanete. To je često znak da se čeljusti lepe za kočioni disk.

Pa kako znati da loše balansirane gume izazivaju vibracije? Ako se vaš volan počne tresti dok vozite od 80 do 90 km/h, obično se pogoršava oko 100 do 105 kmh pre nego što nestane pri većim brzinama, tada imate loše balansirane gume.

Morate shvatiti da su gume ono što održava naše vozilo u kontaktu sa površinom puta. Težina vozila treba biti raspoređena jednako po celoj širini guma. Ako gume nisu pravilno izbalansirane, tada će jedna strana gume nositi veću težinu od druge. Ovo dovodi do neravnomerne rotacije. A pošto gume ne mogu „pomeriti“ ili „protresti“ tlo ispod njih, oni imaju tendenciju da „tresu“ karoseriju vozila. To je ono što izaziva vibracije.

Neravnomerno ili prekomereno trošenje guma

Ovo je možda jedan od najlakših znakova za prepoznavanje, jer ga možete uključiti tokom svakodnevnog pregleda guma, posebno radi njihovog vazdušnog pritiska. Pogledajte vašu gumu. Trebalo bi da pokazuju znakove ravnomernog habanja. To znači da ako je jedan deo već istrošen, trebalo bi da očekujete i da je ostatak gume istrošen jednako. Međutim, ako primetite da su samo jedna strana ili deo istrošeni, dok su ostali delovi još uvek u relativno savršenom stanju, postoji velika šansa da vaše gume budu nisu izbalansirane.

Lako je razumeti zašto dolazi do neravnomernog trošenja gume. Kao što smo već spomenuli, neizbalansirana guma vrši pritisak na deo gume koji je u kontaktu sa zemljom. Pokušajte to zamisliti na gumi gledajući njen presek ili širinu (ne prečnik). Videćete da je cela površina gume po njenoj širini u kontaktu sa zemljom.

Ako je guma loše balansirana, jedna strana će biti malo viša od druge. Kako se guma vrti ili rotira, na ovom delu gume postoji veći stres. Ovo stvara neravnomerno kretanje koje se takođe pretvara u vibracije (o tome smo već pričali gore). Pošto je veći pritisak ili stres na ovom delu gume, taj deo se brže istroši.

Glavni problem sa tim je što se ovaj deo gume stanjuje. To može dovesti do pucanja jer je strukturni integritet gume u ovom trenutku već oslabljen. Što više koristite automobil, veća je brzina degradacije gume i veći je rizik pucanja gume. Ako se to dogodi dok krstarite autoputem, znajte da to može stvoriti probleme.

Problemi pri upravljanju

Gume su povezane sa točkovima koji su zauzvrat povezani sa upravljačkim sistemom vašeg vozila. Zato ako ikada postoji problem bilo gde u ovom sistemu, gotovo uvek ga možete osetiti na volanu.

Kao što je već objašnjeno gore, loše balansirane gume stvaraju neravnomerno okretanje ili rotaciju. To dovodi do treskanja ili vibracija koje se momentalno mogu osetiti na vašem volanu. Izgledalo bi kao da držite vibrirajući masažer. Naravno, vibracije u volanu takođe mogu biti prouzrokovane problemima u upravljačkom sistemu. Na primer, ako se već nakupljaju čestice ili kontaminanti unutar različitih komponenti upravljačkog sistema, to takođe može izazvati pulsiranje ili vibracije u volanu. To se obično dešava kada okrenete volan do kraja u bilo kom smeru. Dobra stvar je što ovaj problem možete lako otkloniti tako što ćete zameniti staru tečnost za servo sistem novom.

Vibracije u volanu mogu stvarati problem pri upravljanju vašim vozilom. Odziv upravljačkog sistema može biti pomalo trom ili može da kasni. U slučaju da zaista trebate da usmerite automobil dalje od potencijalnog udesa, ovaj problem u upravljanju može takođe da utiče na vaše učešće u udesu.

Na primer, možda ste videli osobu kako iznenada prelazi ulicu iako to ne bi trebalo. Okrećete svoj volan tako da izbegnete udaranje pešaka. Ali budući da je vaš volan trom zbog jakih vibracija izazvanih loše balansiranim gumama, postoji šansa da nećete uspeti da izbegnete pešaka na vreme.

Loši amortizeri i ležajevi točka

Sećate se šta smo rekli o loše balansiranim gumama koje se neravnomerno okreću ili rotiraju? Pa, tu postoji još jedan problem. S obzirom da je guma povezana sa vašim točkovima i da točkovi vašeg automobila sadrže i ležajeve točka, dok su takođe povezani sa amortizerom, ove komponente se takođe mogu oštetiti.

Problem je mnogo sličan neravnomernom trošenju guma. Zbog neravnomerne rotacije guma, ovo takođe stvara nepotreban stres na ležajevima točkova. Ako se ne ispravljaju odmah, ovi ležajevi mogu da se pogoršaju, što rezultira drugim manifestacijama, poput neobično glasne buke koja dolazi ili iz gume ili iz točkova, posebno kada se vozi velikom brzinom. Volan se takođe može osećati pomalo „labavo“. Ovo takođe može povećati rizik od nezgoda jer gubite preko potreban odgovor od volana.

Isto je i sa amortizerima. Ove komponente sistema vešanja u vašem automobilu su važne kako biste bili sigurni da se vozite bez problema. Oni su važni u odnosu na udobnost vožnje. Uostalom, ne želite da se vozite u automobilu za koji imate osećaj kao da ste na kočijama, na putu kroz zemljane puteve divljeg zapada tokom zlatne groznice.

Veća potrošnja goriva

Postoje mnogi razlozi koji mogu dovesti do veće potrošnje goriva. Iako su loše navike u vožnji – učestala nagla ubrzavanja, kasno kočenje i nepotrebno ostavljanje motora u leru, broj jedan uzroci povećanja potrošnje goriva, loše balansirana guma takođe može dovesti veće potrošnje. Baš kao što naduvavanje pneumatika sa pogrešnim pritiskom vazduha može dovesti do povećanja potrošnje goriva, i loše izbalansirane gume takođe mogu dovesti do istog efekta.

Pošto su gume loše balansirane, vrte se ili se rotiraju neravnomerno. Ovo povećava pritisak na određeni deo gume što izaziva vibracije vozila i volana, kao i neravnomerno trošenje gume. Ono što možda ne shvatite je da ovo neravnomerno kretanje guma zahteva više snage za okretanje točka. Veća snaga u suštini znači da će vaš motor morati više da radi. Jedini način da motor to postigne jeste da sagori više goriva nego što mu je ranije bilo potrebno. Kao da se vozi na probušenim ili nedovoljno naduvanim gumama. S obzirom da težina vozila više nije adekvatno podržana od strane guma, trebati neobično veća količina energije da se vozilo pokrene.

Iako veća potrošnja goriva neće uticati na bezbednost na putu, stvoriće ogromnu rupu u vašem dnevnom budžetu za gorivo. Uz velike troškove goriva, vožnja na neizbalansiranim gumama nikada nije dobar način za uštedu dragocenih dolara.

Ako primetite bilo koji od ovih znakova ili simptoma u vašem automobilu, trebali biste odmah pregledati i izbalansirati gume. Nažalost, kad primetite bilo koju od ovih stvari, to obično znači da ćete već morati da zameniti svoje gume.

Leave a Reply